Tranzacții de 284 milioane de euro pe piața imobiliară din Cluj-Napoca, în datele oficiale. Ce, cât, unde și cu cât s-a cumpărat

Pe o piață în care, dacă ești cumpărător, dai în aproape orice cartier de prețuri de peste 1000 de euro și uneori mult peste în noile blocuri ale orașului, anul trecut în Cluj-Napoca s-au tranzacționat 6.355 de proprietăți imobiliare. Dintre acestea, 383 de terenuri, 363 de case, 3.749 de apartamente și 1.860 de alte tipuri de proprietăți imobiliare. Valoarea totală a tranzacțiilor încheiate în 2014 pe raza Municipiului Cluj-Napoca a fost de aproximativ 283,9 milioane de euro. 84,5% dintre tranzacții au fost finanțate din surse proprii. Preț mediu: 832 de euro/mp, adică semnificativ mai jos decât cifrele din analizele imobiliare realizate de agenții imobiliare pe baza ofertelor din piață și a prețurilor cerute. Conform acestora prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj trece acum de 1.000 de euro/mp.
 
Datele au fost făcute publice într-un ghid realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului, în anul 2014. Studiul a fost realizat de o echipă de evaluatori membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, coordonată de Adrian Vascu, Președintele ANEVAR, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și cu sprijinul companiilor de consultanță Veridio si KPMG. Acesta este a doua ediție a ghidului, după ce anul trecut a fost publicat unul care a raportat cifre pentru perioada mai-decembrie 2013. Consultă AICI ghidul.
 
”Raportat la nivel anual, în 2014 am avut cu peste 28% mai multe tranzacții ca în 2013. De asemenea, valoarea acestora a depășit-o cu aproape 23% pe cea din 2013”, a subliniat Adrian Vascu, președinte ANEVAR și senior partner Veridio. Cât despre diferențele față de sumele vehiculate/solicitate în piață, Vascu are o precizare principală: cifrele din “ghid” se referă la tranzacții încheiate. “Ca să aducem un pic de lumină în întunericul de pe piața imobiliară, să se mai lumineze hala”, susține președintele ANEVAR.
 
În perioada ianuarie-decembrie 2014 s-au tranzacționat 6.355 de proprietăți imobiliare, dintre care 383 de terenuri, 363 de case, 3.749 de apartamente și 1.860 de alte tipuri de proprietăți imobiliare, cum ar fi spații comerciale, office, spații industriale sau auxiliare, arată datele din “ghid”. Valoarea totală a tranzacțiilor încheiate în 2014 pe raza Municipiului Cluj-Napoca a fost de aprox. 283,9 milioane de euro. Principalele criterii de analiză au fost: tipul proprietății, cartierul în care aceasta este încadrată, modalitatea de finanțare, suprafața proprietății și prețul.
 
Conform datelor centralizate în acest raport, majoritatea covârșitoare a tranzacțiilor a fost finanțată din surse proprii: 84,5% dintre acestea, comparativ cu 74% dintre proprietățile tranzacționate în perioada analizată în anul precedent, respectiv mai-decembrie 2013. Două posibile explicații, potrivit reprezentantului echipei de proiect: reticența băncilor în a acorda credite imobiliare, în perioada post-criză econonomică și preferința celor care dispun de bani pentru investiții în imobiliare, considerate achiziții cu potențial de profit. Dacă în 2013, achizițiile persoanelor juridice au reprezentat mai puțin de 7% din total, în 2014, această cifră a urcat la 16,5%. Top 10 cele mai valoroase tranzacții ale persoanelor juridice însumează peste 24,2 milioane de euro din cele 46,7 milioane de euro tranzacționate de persoanele juridice în 2014.
 
Cele mai multe tranzacții s-au realizat în luna octombrie, care a fost totodată și luna cu cea mai mare valoare a tranzacțiilor, de aproximativ 31,8 milioane de euro. Cartierul clujean cu cele mai multe tranzacții a fost, ca și anul trecut, cel mai mare cartier al orașului – Mănăștur (1.042 de tranzacții), care a fost detronat însă din punct de vedere valoric de Centrul Clujului, unde proprietățile tranzacționate în 2014 au însumat 42,3 milioane de euro.
 
Vezi care sunt cele mai scumpe/cele mai ieftine cartiere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe hartă

Veridio

Str. Buzești 75-77, etaj 12, sector 1,
011013, București, România

Str. Roșiori, nr. 3, corp B, etaj 2,
400139, Cluj-Napoca, România

Scrie-ne