Tot ce ar trebui să știe contribuabilii persoane juridice despre noul impozit pe clădiri

Autor Adrian Vascu

Având în vedere dimensiunea amplă a noului impozit pe clădiri și informațiile tot mai disparate referitoare la acest subiect, încerc sa trec în revistă câteva dintre „sarcinile” care le revin principalilor actori vizați de modificările care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2016. Voi începe cu contribuabilii persoane juridice încercând o rubrica sub titlul Tot ce ar trebui să știe …

1. Impozitul pe clădiri nu se va mai raporta la valoarea de inventar din bilanț. Valorile de impozitare se vor utiliza doar în relația cu autoritățile locale. Vor coexista
începând cu anul 2016 două valori ale clădirilor (cea din bilanț și cea impozabilă raportată la autoritățile locale).

2. Pentru clădirile existente în patrimoniu la 31.12.2015 valoarea impozabilă va putea fi: actuala valoare impozabilă (adică cea înregistrată în prezent în evidențele autorității locale) sau valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare. Alegerea este a contribuabililor.

3. Din Codul Fiscal nu rezultă dacă cei trei ani după care, dacă nu există un nou raport de evaluare, va crește cota de impozitare la 5%, se numără începând cu 1 ianuarie 2016 sau se ține seamă de ultima reevaluare. Personal cred că anul de referință 2016 este soluția corectă, dar așteptăm normele la Codul Fiscal.

4. Pentru a decide care va fi valoarea impozabilă în anul 2016 contribuabilii vor avea în vedere atât valoarea care ar putea rezulta din aplicarea noilor reguli de evaluare precum și decizia finală a „legiuitorului” privind numărătoarea celor trei ani între două evaluări, despre care am amintit la pct 3. Evident că dintre variantele prezentate la pct. 2 vor alege-o pe cea care le este cea mai favorabilă.

5. În cazul în care optează pentru varianta realizării raportului de evaluare, contribuabilii vor pune la dispoziția evaluatorilor lista cu clădirile pentru care datorează impozit pe clădiri. Devine responsabilitatea contribuabililor completarea acestei liste pe un format existent în Anexa 1 din standardul de evaluare GEV 500 – Evaluarea impozabilă a  clădirilor, din colecția standardelor ANEVAR 2015.

6. Contribuabilul  va transmite raportul de evaluare autorităților locale.

7. În cazul în care persoana juridică are implementat un sistem contabil bazat pe „valoarea justă”, atunci când se va impune, vor fi necesare două rapoarte de evaluare (unul pentru raportare financiară și unul pentru impozitare). Standardele de evaluare pentru realizarea celor două evaluări sunt diferite începând cu 1 ianuarie 2016.

8. Evaluările trebuie finalizate în intervalul 1 ianuarie – 15 martie. Data evaluării va fi 31.12.2015. Evaluările nu pot fi realizate înainte de 31.12.2015.

9. Va exista câte un raport de evaluare pentru fiecare autoritate locală pe raza căreia contribuabilul deține clădiri.

10. Contribuabilul va încadra clădirile în categoriile de utilizare: rezidențială, nerezidențială sau mixtă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: