Studiul realizat în cooperare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca

Dragi cititori,

Apariția primei broșuri referitoare la sinteza tranzacțiilor imobiliare înregistrate la o primărie din România a avut loc anul trecut, când împreuna cu Direcția Impozite și Taxe a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca am elaborat documentul aferent perioadei mai-decembrie 2013. “Călătoria continuă”, așa că acum aveți la dispoziție ediția următoare a broșurii care include sinteza tranzacțiilor imobiliare înregistrate în anul 2014. De această dată cifrele se referă la anul întreg. Informațiile cuprinse de această a doua ediție sunt deopotrivă importante și interesante având în vedere atât perspectiva punctuală a acestora cât și analiza lor în evoluție. Veți regăsi în broșură atât date privind volumul total al proprietăților tranzacționate, cât și repartizarea acestora pe tipuri de proprietăți (apartamente, case, terenuri, altele), prețurile medii de metru pătrat repartizate pe cartiere și pe întregul municipiu, precum și multe altele. Veți regăsi și câteva date comparative 2014-2013. Cifrele cuprinse în broșură au la bază contractele de vânzare-cumpărare înregistrate la Primăria Cluj-Napoca în anul 2014 și nu anunțuri de vânzare-cumpărare. Analiza atentă a cifrelor poate conduce la cea mai reală imagine a tranzacțiilor imobiliare dintr-o localitate (în cazul nostru Cluj-Napoca) dintre toate informațiile publice și accesibile publicului larg. Ne dorim ca acest proiect să continue și în anii următori și așa cum am precizat și în ediția anterioară, sper să își găsească utilitatea pentru o categorie cât mai mare de public.
 
Adrian Vascu, Senior Partner Veridio
Președinte al ANEVAR 2014-2015

Vă prezentăm câteva informații interesante din studiul realizat.
 
Știați că…
 
■ Cea mai scumpă casă tranzacționată este localizată în cartierul Zorilor, tranzacția fiind încheiată la puțin peste 600 mii euro.
■ Cel mai scump teren a fost tranzacționat in cartierul Bună Ziua la puțin peste 500 mii euro.
■ Cartierul cu cele mai multe tranzacții este Mănăștur (1.042 tranzacții), cartierul cu cele mai valoroase tranzacții fiind Centrul (~42,3 milioane de euro).
■ Cele mai mari tranzacții au fost realizate de persoane juridice și includ o clădire tip office și o unitate hotelieră.
■ Top 10 cele mai valoroase tranzacții PJ însumează peste 24,2 mil. euro din cele 46,7 mil. euro tranzacționate de PJ în 2014 și includ în cea mai mare parte clădiri office, dar și o unitate hotelieră și o clădire de tip rezidențial.
■ În luna octombrie s-au înregistrat cele mai multe tranzacții imobiliare la nivelul municipiului.
■ Strada cu cele mai multe tranzacții este strada Oașului (225 tranzacții); strada Alexandru Vaida Voievod este strada cu cele mai valoroase tranzacții (~13,1 milioane de euro).
■ Cea mai mare suprafață de teren intravilan tranzacționată a fost de aproximativ 7.500 mp (iar cea de teren intravilan agricol – 8.100 mp).
■ Cea mai mare valoare lunară a tranzacțiilor s-a înregistrat în luna octombrie, aprox. 31,8 milioane euro.
■ Cel mai frecvent au fost tranzacționate parcele de teren cu suprafețe cuprinse între 500 și 1.000 mp.
■ Cel mai des au fost tranzacționate apartamente cu suprafețe utile cuprinse între 35 și 55 mp.
■ 84,5% din tranzacțiile cu proprietăți imobiliare sunt finanțate din surse proprii.
■ Achizițiile persoanelor juridice reprezintă 16,5% din valoarea tranzacțiilor.
■ Impozitul plătit pentru apartamentele tranzacționate reprezintă aprox. 0,042% din valoarea tranzacțiilor.
 
Notă: Informațiile de mai sus se referă la tranzacțiile imobiliare din perioada ianuarie – decembrie 2014 realizate în Cluj-Napoca, în urma prelucrării bazei de date furnizate de Primăria Cluj-Napoca.
 
Broșura o găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: