Veridice 220: Statul ar putea redeveni peste noapte acționar majoritar în companiile privatizate

Astăzi discutăm despre unele dintre terenurile companiilor de stat. Terenuri care, în baza unor legi si probleme juridice mai vechi nerezolvate, ar putea transforma acum statul român în acționar majoritar în cadrul unor companii private.

Pe scurt, la data semnării contractelor de privatizare, acum 10-20 de ani, unele dintre companiile supuse privatizarii nu aveau obținute titlurile de proprietate asupra terenurilor.

Odată ce terenurile intrau în patrimoniu „cu acte în regulă”, urma să fie majorat capitalul social, în favoarea statului, cu contravaloarea acestora. Apoi, acționarul majoritar privat avea dreptul de preempțiune la achiziția pachetului de acțiuni rezultat.

La data privatizării, statul nu a pus la dispoziția cumpărătorilor privați titlurile de proprietate ale terenurilor, desi, în cele mai multe cazuri, aportul valorii terenului fost luat în calcul în stabilirea prețului tranzacției.

Legea care reglementa estimarea valorii acestor terenuri la un nivel modic a fost abrogată în 2010, însă a rămas în vigoare majorarea capitalului social în favoarea statului. In acest interval de timp, prețurile proprietatilor imobiliare au crescut, dar și valoarea de piață aferentă acțiunilor acestor companii. Prin urmare nu este just ca majorarea de capital social să nu ia în calcul ambele chestiuni.

Luăm și un exemplu ipotetic: presupun că vorbim despre un capital social de 100 de lei, adică 100 de acțiuni cu valoare nominală de 1 leu. Dacă ne uităm peste valoarea de piață, o acțiune ar ajunge la 10 lei. Dar, dacă valoarea terenului era evaluată la 200 de lei și se menține valoare acțiunii nominale de 1 leu, înseamnă că statul se alege automat cu 200 de acțiuni.

În acest scenariu, injust de altfel, statul ar deveni automat acționar majoritar, deschizând opțiunea unei naționalizări de facto, lăsând privații păgubiți și chiar falimentari.

Citește Analiza Veridio care stă la baza acestui material (click aici).

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.

Veridice Episodul 220 | 15.01.2019
Marți | 18:30 | Digi24
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: