Veridice 517: Șefii toxici. Perspectiva angajaților

Am discutat în episoadele trecute despre șefii toxici, un subiect care generează reacții puternice dar diferite. Tocmai de aceea cred că e importat să detaliem conceptul de șef toxic. Și vom face acest lucru din cele două perspective: cea a liderului și cea a angajatului. Continuăm astăzi cu a doua.

 

 

Ca în orice relație, înainte de a da vina pe celălalt, trebuie să ne analizăm propria conduită. Nu pentru a-l absolvi pe celălalt de vină. Ci pentru a înțelege propria noastră contribuție la situația neplăcută în care ne găsim. Așa cum am mai vorbit în trecut, pentru a fi parte din soluție, trebuie să fim parte și din problemă.

 

Ca angajat, am competențele necesare pentru rolul pe care îl dețin? Nivelul performanței profesionale se ridică la nivelul slujbei și organizației? Cât de bun sunt în ceea ce fac? Ce și cum pot schimba la mine pentru rezultate mai bune? Chiar dacă nu lucrez într-un context sau echipă perfecte, sunt dispus să fac tot ce ține de mine pentru mai bine? Îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce fac sau dau vina mereu pe alții, circumstanțe, lipsuri?

Perspectiva Angajatului

#Ce fel de angajat sunt?

  • Competențe
  • Nivel performanță
  • Ce pot schimba
  • Disponibilitate evoluție
  • Asumarea responabilității

 

Reușesc să fiu obiectiv și constructiv atunci când primesc feedback din partea colegilor și șefilor? Când mi se spune să îmbunătățesc lucruri sau să remediez greșeli mă țin de treabă sau le pun pe seama răutății altora? Sunt corect în contribuția pe care o aduc în echipă? Fac parte dintre cei care rezolvă probleme sau cei care le rostogolesc în grădina colegilor? Dau în fiecare zi tot ce am mai bun sau mă limitez la minimul necesar pentru a-mi încasa salariul?

Perspectiva Angajatului

#Ce fel de angajat sunt?

  • Gestionarea feedback-ului primit
    (obiectiv, constructiv)
  • Aplicare îmbunătățiri și remedieri
  • Contribuția la rezultatele echipei
  • Rezolvare probleme vs. creare de probleme altora
  • Mobilizare vs. delăsare

 

Mi se potrivește ceea ce lucrez sau doar n-am găsit altceva? Dacă nu mi se potrivește, trebuie să fiu conștient că din start totul va fi mult, mult mai greu. Dacă suntem omul potrivit la locul potrivit neplăcerile sau nepotrivirile sunt rare. Desigur, vor fi greutăți și probleme. Însă vor cântări puțin, mintea va fi concentrată pe soluții și vom avea motivația de a evolua, de a merge mai departe.

Perspectiva Angajatului

#Omul potrivit la locul potrivit?

  • Nu? – problemă
    >> din start totul e mai greu
  • Da?
    >> arareori neplăceri/nepotriviri
    depășim ușor greutăți/probleme
    concentrați pe soluții
    motivați la evoluție

 

Problema este că, din păcate, situațiile în care putem spune că suntem într-adevăr omul potrivit la locul potrivit sunt rare. Într-o astfel de situație, probabil că percepem totul din jurul nostru ca fiind toxic. De la mediu și colegi și până la lider. Însă toxicitatea vine de la faptul că locul nostru nu este acolo. N-are nicio legătură cu ceilalți, oricât de imperfecți ar fi oamenii sau organizația.

Perspectiva Angajatului

#Omul potrivit la locul potrivit?

  • Nu? – problemă
    >> din start totul e mai greu
    percepția mediului = toxic
    colegi, lideri, munca = totul

 

În acest caz soluția nu este facilă deloc. Pentru că înseamnă schimbare – fie atitudinea noastră față de ceea ce facem, fie a locului de muncă. Important este să analizăm ce ni se potrivește și căutăm acest lucru care ne poate împlini. Știu că nu este simplu. Dar merită încercat pentru a scăpa de toxicitatea de a face în fiecare zi ceva ce nu ne place, nu ne motivează și nu ne face bine.

Perspectiva Angajatului

#Soluții

  • Schimbare
    – fie atitutdinea
    – fie locul de muncă
  • Analiza opțiunilor
  • Căutarea variantei potrivite
    un pas dificil, dar necesar

 

O altă problemă pe care trebuie s-o luăm în considerare este că și observațiile pertinente sunt ofensatoare. Mai bine spus, cu cât sunt mai aproape de adevăr, cu atât ne deranjează mai mult. Trebuie să fim atenți și să distingem între feedback realist, chiar dacă nu a fost formulat perfect, și un feedback dat cu intenția de a ne răni demnitatea umană. Pentru oricare dintre noi, cel mai facil răspuns este să dăm vina pe ceilalți. Însă această reacție nu ne ajută să evoluăm.

Perspectiva Angajatului

#Respingerea adevărului

  • Observații pertinente sunt ofensatoare
    cu cât mai aproape de adevăr
    cu atât mai deranjante>> feedback realist (formulat imperfect)
    feedback răutăcios (rănește demnitatea umană)

 

Dacă rezultatul analizei obiective este că într-adevăr intenția a fost de a ne umili, atunci trebuie să găsim soluții. Fie să vorbim în cadrul organizației pentru a modifica comportamentele toxice, fie să găsim o altă companie care are o cultură mai sănătoasă și mai potrivită pentru noi. Iar dacă soluția este să plecăm, până găsim noul loc de muncă, trebuie să ne construim tehnici de protecție emoțională față de șefii toxici. Limitele și distanța pot fi aliații noștri pe termen scurt pentru a limita efectele nocive.

Perspectiva Angajatului

#Respingerea toxicității

  • Ne luptăm pentru schimbare
    în interiorul companiei
    eliminare comportamente toxice
  • Plecăm în altă parte
    cultură organizațională sănătoasă
    compatibilitate personală
    + între timp – tehnici apărare
    limite, distanță, deconectare

 

Dacă însă percepția feedback-ului vine la pachet cu senzația extrem de neplăcută că e și ceva adevăr acolo… trebuie să luăm măsuri. În primul rând pentru că, dacă devenim mai buni, ne vom simți mult mai bine. În al doilea rând, pentru că devenind mai buni vom avea mai multă încredere în noi înșine și puterea de a ne apăra punctul de vedere. Dar pentru a obține senzația plăcută de încredere în noi înșine trebuie să plătim prețul onestității cu noi înșine.

Perspectiva Angajatului

#Acceptarea criticilor adevărate

  • Devenim mai buni
    > ne simțim mai bine
    >> mai încrezători
    >> ne apărăm punctul de vedere(!) plătim prețul onestității
    pentru evoluție și încredere în sine

 

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: