Scopurile evaluării | Episodul 2 | Veridice din Evaluare

 

Evaluarea este necesară, și uneori chiar obligatorie, multor demersuri diferite. De exemplu, pentru garantarea împrumuturilor, impozitarea clădirilor, expertize judiciare, reevaluarea pentru situațiile financiare, procedura insolvenței, fuziuni și divizări, vânzări, cumpărări și multe altele.

 

Pe larg…

Putem spune despre scopurile evaluării că unele rezultă din prevederi legislative (obligatorii) și altele sunt determinate de nevoia clienților de a primi o opinie autorizată privind valoarea bunurilor pe care le dețin.

 

Poate cel mai răspândit domeniu rezultat din norme legale, în care – atât companiile cât și persoanele fizice – au auzit de activitatea de evaluare, este cel bancar. Acordarea unui împrumut este însoțită aproape de fiecare dată de acordarea din partea persoanei creditate a unei garanții imobiliare sau a unor bunuri mobile.

 

Un alt domeniu prevăzut de lege începând cu anul 2016 este evaluarea clădirilor nerezidențiale pentru stabilirea valorii impozabile a acestora. Sunt supuse evaluării clădirile nerezidențiale indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Tot din reglementări rezultă obligativitatea evaluărilor în cadrul procedurii de insolvență sau în cazul fuziunii și a divizărilor. La fel și în cazul exproprierilor.

 

Domeniile neimpuse prin lege sunt acelea „de informare” în care proprietarii unor bunuri vor să cunoască valoarea acestora pentru a lua cea mai bună decizie într-o operațiune care poate fi: vânzare, asociere, aport la capitalul unor firme etc.

 

Ne revedem mâine cu un nou episod din serialul „Veridice din Evaluare”!

 

—————-

Despre „Veridice din evaluare”

Veridice din evaluare prezintă succint aspecte care descriu activitatea de evaluare a bunurilor din România. În fiecare săptămână, marți-miercuri-joi, publicăm pe rețelele de socializare noi teme din evaluare. Fiecare episod în formă extinsă este publicat pe veridio.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: