Veridice 201: Prețurile imobiliare cresc în marile orașe ale României

Vorbim astăzi despre cât de scumpe au ajuns să fie casele în România. Este o idee bună să cumperi o locuință acum?

Statistica europeană spune că România a avut cea mai alertă scumpire în 2018, mult peste media europeană. Cu toate acestea, piața de la noi a încetinit puțin spre jumătatea anului.

Mai mult, datele statistice de la INS arată o scădere de aproape 24% a pieței rezidențiale. Cu mai puține oferte, dar o cerere încă în creștere, metrul pătrat construit a devenit tot mai scump.

Cluj Napoca este primul oraș în topul scumpirilor – cel puțin judecând după nivelul prețului cerut de către vânzători. La începutul lunii iulie, prețul mediu pe metru pătrat util depășea 1.500 de euro. Deși scumpirile s-au temperat față de anul trecut, Clujul rămâne orașul cu cele mai scumpe locuințe.

Topul este continuat de București, unde proprietarii cer în medie peste 1.300 de euro pe metru pătrat util. Este o creștere de aproape 6% față de începutul anului.

Scumpiri sunt și la malul mării. Constanța este a treia piață rezidențială din România, mai ales dacă vorbim despre locuințele noi. Iar la final de iunie, prețul cerut pentru un metru pătrat în Constanța era de peste 1.100 de euro.

Pol al dezvoltării IT, Iașiul înregistrează o scumpire cu peste 3% față de începutul anului, prețul cerut pentru un metru pătrat depășind 1.000 de euro.

Articole Veridice - Evolutie Pret MP IUN 2018 vs IAN 2017

Deși există diferențe notabile între prețurile cerute și cele tranzacționate, prima categorie are importanța sa, căci ne arată sentimentul pieței, apetitul pentru investiții și tranzacții imobiliare, dar și consecințele prețurilor cerute anterior.

Observăm că per total, din ianuarie 2017 și până în iunie 2018, prețul mediu cerut de vânzători a crescut cu 15-20%, Cluj-Napoca fiind singurul oraș în care s-a depășit acest prag, ajungând la 22%. Locurile 2 și 3 sunt ocupate de Iași (+19%) și Brașov (+18%), urmate de Constanța și Timișoara cu +17%, în timp ce Bucureștiul se situează abia la 15,21%.

Și mai observăm un detaliu interesant. În Semestrul I 2018 creșterile prețurilor cerute s-au situat în jurul a 4-5%, cu excepția Brașov (7%) și Constanța (6%). În Semestrul I 2017 excepțiile erau diferite și mai mari: Iași (10%), Cluj-Napoca (9%), Timișoara (8%).

Evaluarea autorizată nu este doar o formalitate în plus atunci când contractăm un credit ipotecar. Dimpotrivă, poate ajuta cumpărătorii să negocieze un preț just pentru acea proprietate.

O evaluare profesionistă a proprietății poate spune cumpărătorului dacă prețul cerut este realist sau dacă ascunde și tendințe speculative.

Despre evoluția prețurilor reale din tranzacții în cea mai scumpă piață imobiliară din România, discutăm săptămâna viitoare la Digi24, marți 18:30 (vezi următorul episod). Ca și în cazul episodului de astăzi, vom publica pe website materialul integral și informații suplimentare.

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.

Veridice Episodul 201 | 14.08.2018
Marți | 18:30 | Digi24
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: