Veridice 207: Ordonanța insolvenței: soluții sau noi probleme?

Guvernul rescrie în aceste zile legea insolvenţei. Motivul invocat este faptul că firmele care cer protecţie în faţa creditorilor nu se redresează, ba din contră – acumulează şi mai multe datorii.

Dacă ne uităm peste o statistică recentă, vedem că sunt peste 28.000 de companii aflate în insolvență.

Până aici pare justificat să vrei să schimbi legea pentru a evita abuzurile şi pentru a recupera cât mai mult din datoriile acestor firme către bugetul de stat. Doar că e foarte important cum faci schimbarea. E nevoie de o ordonanţă de urgenţă pentru asta?

Mai ales că cea propusă de Ministerul Finanţelor este contestată de practicienii în insolvență, de evaluatorii autorizați și nu numai. O dată din cauza lipsei transparenței decizionale. Apoi, conținutul actului normativ, fără consultarea specialiștilor direct implicați în punerea în aplicare a Codului Insolvenței, a dus la prevederi cel puțin bizare.

De exemplu, au fost adăugate criterii de incompatibilitate cu privire la selecția furnizorilor acestor servicii, printre care și acela al contractelor aflate în derulare cu un creditor. Cu alte cuvinte, firmele de contabilitate, evaluare sau de arhivă care desfășoară activități curente pentru o instituție financiară nu vor putea participa la selecție.

Cum ar putea un astfel de criteriu să rezolve scopul declarat al ordonanței de a crește procentul de recuperare a creanțelor bugetare datorate de firmele aflate în procedură de insolvență? Nu va putea, din contră! Va bloca desfășurarea procedurilor specifice.

Și acesta este doar un exemplu care confirmă nevoia de a pune la aceeaşi masă oameni competenţi şi direct implicaţi alături de factorii decizionali ai legislativului. E singurul mod de a face legi funcţionale într-o ţară orbită de birocraţie prost enunţată.

Despre (dez)avantajele imobilelor noi și vechi, discutăm săptămâna viitoare la Digi24, marți, 18:30 (vezi următorul episod). Ca și în cazul episodului de astăzi, vom publica pe website materialul integral, dar și informații suplimentare.

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.

Veridice Episodul 207 | 25.09.2018
Marți | 18:30 | Digi24
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: