Veridice 210: Ordonanța insolvenței adoptată pe repede înainte de Executiv

Insistăm astăzi asupra modificărilor aduse pe repede înainte legii insolvenței.

Insistăm în primul rând pentru că textul publicat în monitorul oficial este diferit de proiectul lansat în discuție publică. Și, pe lângă lipsa transparenței decizionale și consultării specialiștilor din domeniu, vedem că executivul și-a modificat propriul text la fel de repede cum l-a și creat.

Însă nu toate veștile sunt proaste. Avem, de exemplu, și o veste bună: a fost remediată problema semnalată și de noi cu privire la excluderea furnizorilor care au contracte în derulare cu un creditor, incompatibilitatea limitându-se la acele situații în care există un conflict de interese.

Doar că, aceeași ordonanță inventează un nou tip de specialist. Cităm: “analiza are la bază un raport de evaluare întocmit de un evaluator sau un alt specialist”.

Dar despre ce fel de specialist este vorba? Ordonanța nu ne oferă detalii. Poate atunci când își va găsi locul pe ordinea de zi a Parlamentului vom reuși să facem modificările necesare.

Pe 5 octombrie ministrul Finanţelor publice cerea pe un ton apăsat ANAF-ului ca într-o săptămâna să finalizeze norme clare pentru aplicarea ordonanței insolvenţei.

Cu doar o săptămână înainte Ministrul Teodorovici declara: „ANAF va avea o procedura clară, ca atunci când legea spune că trebuie facă anumite lucruri, să argumenteze foarte clar cele două variante. În situaţia în care ia o decizie, să ceară falimentul unei companii, de ce o face, când nu aplica o măsura, de ce nu o face, de ce propune conversia în acţiuni a unor creanţe, care este motivul economic şi aşa mai departe. Cadrul legal primar este acoperit. La nivel de procedură de lucru a ANAF lucrurile vor fi foarte clare”.

Dincolo de toate celelalte probleme grave semnalate de mediul de afaceri și specialiștii implicați în procesul insolvenței, vă propun încă o temă de analiză: care este scopul procedurii de insolvență?

Dacă acesta este reabilitarea economică a companiilor pentru păstrarea locurilor de muncă și plata creanțelor bugetare, revizuirea Legii Insolvenței contribuie cu ceva la aceste obiective? Cred că nu. Dimpotrivă, facilitează apariția de noi abuzuri.

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.

Veridice Episodul 210 | 23.10.2018
Marți | 18:30 | Digi24
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio

One thought on “Veridice 210: Ordonanța insolvenței adoptată pe repede înainte de Executiv

  • Cel ”alt specialist” va fi persoana care va fi capabila sa faciliteze sau sa furnizeze in rapoartele de evaluare, concluzii si rezultate calitative?! dar mai ales cantitative, care sa fie in conformitate cu asteptarile, sugestiile si dorintele celor care au initiat si solicitat modificarea legii insolventei, in forma si in modul in care acestia au procedat si vor proceda, si, nu in ultimul rand, rezultate care sa fie ”compliant” cu dezideratele membrilor decidenti din ministere precum: finantelor publice, economiei, muncii si protectiei sociale, afacerilor interne, pentru mediul de afaceri, comert si antreprenoriat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: