Veridice 744: Obsesia controlului sărăcește o națiune

Putem observa în jurul nostru obsesia controlului din partea autorităților. Desigur, controlul are rolul său, cel puțin atâta vreme cât este un instrument pentru atingerea unor obiective valoroase – eficiență, dezvoltare, prosperitate. Atunci când devine un scop în sine putem recunoaște din lecțiile istoriei că ne găsim într-un impas grav.

 

 

Vorbeam în episoadele precedente despre toxicitatea birocrației românești. Nu doar că mediul de afaceri devine irespirabil, însă ratăm cel mai important obiectiv: performanța economică. Dovezile sunt clare: îmbunătățirea traiului nu vine niciodată de la stat, ci din competivitatea privatului. Dacă sugrumăm economia, atunci noi toți pierdem, inclusiv statul, dar mai ales oamenii.

Obsesia controlului sărăcește o națiune
Toxicitatea birocrației

  • Sugrumarea economiei
    => înrăutățirea traiului oamenilor
    (!) prosperitatea nu este creată de stat
    ci de oameni și companiile în care activează

 

Obsesia controlului se poate observa în creșterea birocrațiilor în paralel cu creșterea taxelor și impozitelor pe fondul unui deficit bugetar. Toate făcute peste noapte și fără nicio consultare cu societatea civilă. Și întregul consum de resurse este transferat asupra privaților.

Obsesia controlului sărăcește o națiune

  • Creșterea birocrațiilor
  • Creșterea taxelor și impozitelor
  • Creșterea deficitului bugetar
  • Cost suportat exclusiv de privați

 

Similar sistemului pentru casele self-checkout în care clienții muncesc și tot clienții plătesc, toate „invențiile” statului sunt plătite și muncite de contribuabili. Iar în timp ce statul cere privatului austeritate, taxe de solidaritate și generozitate, deficitul bugetar este la cote maximale cu investiții minime și cheltuieli cu zero rentabilitate.

Obsesia controlului sărăcește o națiune

  • Statul cere privatului
    austeritate, taxe
    de solidaritate și generozitate
  • Statul oferă privatului
    deficit bugetar maximal
    investiții minimale

 

Și când vorbim despre povara contribuabililor ne referim la aceia dintre noi care oricum respectăm legile și plătim dările la stat. Pentru că evaziunea fiscală pare să continue nestingherită. Sancționarea continuă a bunilor platnici are consecințe dezastruoase. Din păcate autoritățile nu par interesate de greșelile lor fragrante și par că vor continua pe acest drum al pierzaniei fără pauze sau dubii.

Obsesia controlului sărăcește o națiune

  • Contribuabili = cei care respectă legile
  • Evaziunea fiscală rămâne nerezolvată
    => Sancționarea bunilor platnici

 

Obsesia controlului nu rezolvă nimic, dimpotrivă, crează și mai multe probleme. Performanța este cea care ne poate duce într-un loc mai bun. Însă nimeni nu pare interesat de a dezvolta mediul de afaceri. Dimpotrivă, pare o simplă luptă pentru acapararea resurselor de tot felul.

Obsesia controlului sărăcește o națiune

  • Nu rezolvă nimic
  • Crează noi probleme
  • Sugrumă performanța economică
  • Luptă inegală pentru acapararea resurselor

 

Să luăm exemplul eFactura. Realitatea este că acum avem de ținut arhive fizice și digitale, trebuie să ne verificăm furnizorii pentru urcarea facturilor în SPV și activitatea comercială este blocată de tot felul de probleme ale sistemului.

Obsesia controlului sărăcește o națiune
Exemplu eFactura

  • Dublarea muncii
  • Verificarea furnizorilor
  • Activitate blocată

 

Reducerea evaziunii fiscale – mult invocată în impunerea acestui program – se lasă încă așteptată. Deci bunii platnici continuă să piardă în fața evazioniștilor de trei ori. Cheltuieli mai mari, încasări mai mici și taxe crescute. Și atunci care a fost rolul eFactura? Judecând după rezultate, pare că doar controlul bunilor platnici.

Obsesia controlului sărăcește o națiune
Exemplu eFactura

  • Evaziunea fiscală rămâne nerezolvată
  • Bunii platnici pierd
    – cheltuieli mai mari
    – încasări mai mici
    – taxe crescute

 

Ar fi benefic ca specialiștii care încă mai există în instituțiile publice să ia poziții ferme împotriva distrugerii mediului de afaceri. Cum spuneam, când economia pierde, pierdem noi toți. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

 

Recente:

Despre Educație:

Provocările prezentului:

Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: