Veridice 604: O nouă etapă în economie

Tot mai frecvent auzim în jurul nostru cuvintele criză financiară și recesiune. Semne evidente că ceva este diferit față de trecut întâlnim la tot pasul. Creșteri de prețuri, scăderea puterii de cumpărare, tensiuni în piețele financiare, blocaje de tot felul și lista continuă. Însă toate acestea nu sunt dictate de univers. Ele sunt rezultatul comportamentului oamenilor și companiilor. Așa am ajuns aici. Tot așa vom ieși din impas. Ca de fiecare dată.

 

Ok, dar ce anume determină comportamentul nostru în fața acestor situații? Fiecare percepe, gândește și acționează diferit. Totul pleacă de la înțelegerea fenomenelor prin care trecem. Și în funcție de această înțelegere, aceleași evenimente trezesc emoții, atitudini și planuri de supraviețuire diferite. Impactul final nu este cauzat primordial de evenimentele concrete, ci de firea umană și modul în care reacționează la situația dată. Și este o diferență majoră de raportare și ulterior de soluționare.

O nouă etapă în economie

Reacția la situația prezentă

 • Percepem, gândim, acționăm diferit
 • Sursa: înțelegerea diferită a fenomenului
 • Aceleași evenimente = emoții, atitudini
  și planuri de supraviețuire diferite

 

La fel se întâmplă și în cazul perioadei dificile care se anunță la orizont. Niciuna dintre variantele alese de fiecare dintre noi nu este greșită, ci este doar diferită. Iar suma deciziilor și acțiunilor individuale poate adânci sau scurta situația în care ne găsim toți. În contextul activării instictului de conservare care pune accent pe binele individual și imediat, este important să ne reamintim că deciziile fiecăruia influențează pe toată lumea. În bine sau în rău.

O nouă etapă în economie

Reacția la situația prezentă

 • Nu există reacții greșite, ci doar diferite
 • Suma deciziilor + acțiunilor individuale
  = adâncește/scurtează situația

 

Bun, dar care sunt datele concrete? Dacă ne uităm la istoria economică, și nu numai, vom observa că evoluția se bazează pe ciclicitate. Avem ani de prosperitate urmați de ani de depresiune. De-a lungul timpului, intervalul dintre cele două a fost mai lung sau mai scurt, declanșatoarele finale au venit dintr-o zonă sau alta. Însă e clar că economia este ciclică și acest lucru face parte din firescul lucrurilor. Iar dacă ciclicitatea este un fapt firesc, înseamnă că fiecare moment de pe traiectoria de evoluție se află la locul său.

O nouă etapă în economie

Lecțiile istoriei economice

 • Evoluția se bazează pe ciclicitate
  – ani de prosperitate
  – apoi ani de depresiune
 • Ciclicitatea face parte din firescul lucrurilor

 

Repet, majoritatea lucrurilor sunt ciclice. Atunci când, pe timp de prosperitate, uităm regulile ciclicității, luăm decizii care generează crize. Iar cele mai mari oportunități pentru câștiguri apar în timpul crizelor. Iar dacă știm ce urmează înseamnă că ne putem pregăti. Însă aici intervine din nou natura umană. Atunci când suntem pe val este foarte greu să ne temperăm entuziasmul și să adoptăm un comportament contrar vremurilor pe care le trăim.

O nouă etapă în economie

Regulile ciclicității

 • Majoritatea lucrurilor sunt ciclice
 • Prosperitate
  >> uităm regulile ciclicității
  >> luăm decizii greșite
  >> apare criza
 • Criza
  >> apar cele mai mari oportunități
 • Dacă știm ce urmează >> ne putem pregăti
 • Însă natura umană…

 

De ce este economia ciclică? Pentru că economia este profund legată de natura umană. Când lucrurile merg bine, oamenii și companiile își reduc vigilența, cheltuie mai ușor, economisesc mai puțin, își asumă riscuri mai mari și mai frecvent, banii sunt disponibili și la costuri reduse, investițiile și achizițiile sunt făcute mai superficial. Efectele se cumulează, economia se amplifică dincolo de valoarea efectiv generată și… urmează momentul corecției.

O nouă etapă în economie

Cauza ciclicității

 • Natura umană este un pendul
 • Dacă lucrurile merg bine
  – reducerea vigilenței
  – cheltuire crescută
  – economisire scăzută
  – investiții și achiziții decise superficial=> efectele se cumulează
  urmează corecția

 

Ce se întâmplă la corecție? Oamenii și companiile redevin disciplinate, își reanalizează cheltuielile și veniturile, optimizează sau elimină cu totul costuri. Bineînțeles, corecția este foarte dureroasă. Din păcate nu întotdeauna distribuția prețului mare de plătit este direct proportională cu contribuția la excesele din momentul de efervescență a prosperității. Cu toate acestea, important este să luăm decizii care să ne favorizeze traversarea cu bine a vremurilor turbulente.

O nouă etapă în economie

Schimbările corecției

 • Întoarcere la disciplină în decizii
 • Analiză cheltuieli și venituri
 • Optimizare/eliminare cheltuieli
 • Focus pe decizii care favorizează
  rezultate pozitive

 

Reflexul este să ne lăsăm pradă lamentărilor fataliste și să căutăm în stânga și dreapta „adevărații” vinovați. Avantajul este că „nu suntem noi de vină”. Însă, așa cum am menționat mai devreme, momentul din prezent este rezultatul tuturor deciziilor noastre individuale, chiar dacă avem contribuții cu impact diferit. Dezavantajul mult mai mare al victimizării este că implicit înseamnă că nu putem schimba nimic. Iar în fața vremurilor grele ultimul lucru de care avem nevoie este să rămânem nemișcați în locul în care ne găseam la acel moment. Schimbarea și adaptarea sunt esențiale supraviețuirii și chiar bunăstării.

 

O nouă etapă în economie

Decizia comportamentului în fața corecției

 • Adoptarea rolului de victimă
  – căutarea „adevăraților” vinovați
  – avantaj: „nu suntem noi de vină”
  – dezavantaj: suntem la mila circumstanțelor
 • Asumarea rezolvării situației din prezent
  – avantaj: recâștigarea controlului propriei vieți
  – avem o șansă reală la a crea un viitor mai bun
 • Schimbarea și adaptarea sunt
  esențiale supraviețuirii + bunăstării

 

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

 

Impozitare Clădiri 2022:

Noul An:

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: