Veridice 607: O nouă etapă în economie (4)

În episoadele precedente am discutat despre ciclicitatea economiei și despre cum putem să alegem perspective benefice unor rezultate pozitive. Dincolo de a ne susține reciproc, fie ca oameni sau companii, avem nevoie și de autorități care înțeleg și se implică activ în configurarea unui mediu propice ieșirii din impas.

 

 

Liderii țării trebuie să se ridice la nivelul momentului. Deciziile la nivel macroeconomic de tipul dobânzilor de referință sau a demarării unor proiecte de investiții majore sunt extrem de importante. Acestea vor face diferența între a trece cu succes peste perioada următoare sau a ieși din ea mai șubrezi din punct de vedere economic și social.

O nouă etapă în economie

Responsabilitatea autorităților

  • Să se ridice la nivelul momentului
  • Să ia deciziile necesare
    – dobânzi de referință
    – investiții majore
    – etc.=> vor face diferența dintre succes
    vs. șubrezirea economiei / societății

 

Devine evident, dacă nu a fost și până acum, că orice fonduri, cum sunt cele europene, atrase cât mai rapid și consistent, ar reprezenta un imbold economic puternic. Acestea ar angrena un număr mare de companii în derularea investițiilor. Și de aici o formă de susținere a firmelor și de păstrare a locurilor de muncă. Dar și de contracarare a inflației cu siguranță. Aceste decizii le așteptăm de la guvernanți și de la factorii care au pârghiile necesare în acest sens.

O nouă etapă în economie

Importanța investițiilor

  • Surse: fonduri europene + bugetul de stat
  • Țintă: dezvoltarea infratructurii
  • Efect: activitate plătită pentru multe companii
    => securizare locuri de muncă
    => încasări și supraviețuire economică
    => încasări la Bugetul de stat
    => creștere oportunități economice

 

Așa cum spuneam, crizele oferă și oportunități. Și cred că aceste vremuri ne obligă să reanalizăm dinamica dintre sectorul public și cel privat. Vorbim de multe ori despre reforme, însă nu le luăm în serios. Chiar și legile noi vin tot din mentalitățile vechi care ne țin pe toți prizonieri rezultatelor slabe. Iar dacă privatul nu poate performa, nici bugetul de stat nu are de unde să încaseze. Consecința? România rămâne insuficient dezvoltată pentru a-și securiza viitorul.

O nouă etapă în economie

Relația dintre sectorul public și cel privat

  • Schimbarea dinamicii
  • Adoptarea de reforme reale
  • Schimbarea mentalităților
  • Dacă privatul nu performează
    => statul nu încasează
    => viitor nesigur

 

Am mai discutat în sezoanele anterioare despre această relație disfuncțională de tip șoarecele și pisica în care privații și autoritățile acționează din tabere adverse. Este un non-sens. Ambele părți pierd. Dacă nu ne unim forțele și nu înțelegem că putem avea doar o miză comună – ne așteaptă vremuri foarte grele. Ori suntem toți în această situație și ne ajutăm unii pe alții să o scoatem la capăt rezonabil. Ori este fiecare pe cont propriu și toți vom pierde.

O nouă etapă în economie

Relația dintre sectorul public și cel privat

  • Disfuncțională – șoarecele și pisica
  • Fiecare acționează din tabere adverse
    => ambele părți pierd
  • O miză comună care ne unește
  • Dezbinați = toți vom pierde

 

Și aici avem o problemă importantă. Statul s-a reformat defapt doar la suprafață. Cei care lucrează la stat, indiferent în ce domeniu și pe ce poziție, ar trebui să înțeleagă rolul asumat în societate. Niciodată nu este să „prinzi” contribuabilul pe picior greșit. Dacă aceasta e tactica, contribuabilul se poate poziționa doar în tabăra adversă. Nici nu mai contează restul. Deja am pierdut toți. Rolul instituțiilor și autorităților este să asigure condițiile performanței care aduce bunăstare nouă, tuturor.

O nouă etapă în economie

Rolul sectorului public

  • NU este vânarea pretextelor de penalizare
    => tabere adverse => dezbinare => toți pierdem
  • ESTE să asigure condițiile performanței
    => bunăstare => mai bine pentru toți

 

Care sunt condițiile performanței? Legi clare, corecte, predictibile și conforme realității. Fără spații gri interpretabile. Toți egali în fața legii. Eliminarea birocrației, incompetenței și intereselor obscure.

O nouă etapă în economie

Condițiile performanței

  • Legi clare, corecte, predictibile și conforme realității
  • Legi fără spații gri interpretabile
  • Toți egali în fața legii
  • Eliminarea birocrației, incompetenței
    și intereselor obscure.

 

Dezvoltarea infrastructurii de transport, medicale, educaționale și de energie. Un dialog continuu și onest cu specialiștii pentru a lua decizii înțelepte în beneficiul oamenilor și economiei. Dar și înțelegerea faptului că banii de la buget sunt ai contribuabililor, niciodată pușculița promisiunilor deșarte pentru cei care dețin vremelnic o poziție sau alta.

O nouă etapă în economie

Condițiile performanței

  • Dezvoltarea infrastructurii de transport,
    medicale și educaționale
  • Dialog continuu și onest cu specialiștii
  • Realizarea sursei bugetelor publice
    (sunt banii contribuabililor)

 

Reflexele de a crea o economie din pix țin de vremuri apuse și de tristă amintire. Economia se face în piața reală unde privații trebuie să fie competitivi, inovativi și performanți. Își asumă riscuri, iau decizii greșite sau bune, uneori pierd, alteori câștigă. Însă niciodată nu ar trebui să piardă din cauza mediului configurat de autorități. În schimb, cei care nu respectă legile ar trebui să piardă de fiecare dată.

O nouă etapă în economie

Condițiile performanței

  • Economia NU se face din pixul nimănui
  • Economia se face în piața reală
    competivitate, inovație, performanță
  • Niciodată economia NU ar trebui să piardă
    din cauza deciziilor neinspirate ale sectorului public
  • Întotdeauna cei care încalcă legile trebuie să piardă.

 

Crizele accentuează fisurile deja existente. Această relație profund neprietenoasă între sectorul public și cel privat ar trebui remediată din temelii. De la mentalități, tehnologii, indici de performanță, analize de impact și până la modul în care contribabilul – mic sau mare, sărac sau bogat, anonim sau celebru – este tratat în orice instituție.

O nouă etapă în economie

Schimbarea dinamicii public vs. privat

  • Schimbare din temelii
  • Mentalități, tehnologii, indici de performanță,
    analize de impact
  • Tratamentul contribuabililor de orice fel
    în orice instituție sau situație.

 

În egală măsură, de cealaltă parte, privații de toate dimensiunile trebuie să conștientizeze importanța respectării contribuțiilor la Buget. Și sunt convins că, odată ce privații vor vedea rezultatele investițiilor făcute pe banii lor de autorități, vor fi din ce în ce mai riguroși în plata acestora. Așa cum spuneam, doar dacă jucăm toți în aceeași echipă vom putea câștiga.

 

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Impozitare Clădiri 2022:

Noul An:

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: