Veridice 619: Liderul Slujitor se concentrează pe punctele forte

Continuăm și încheiem seria despre liderul slujitor. Vremurile dificile prin care trecem necesită conducători puternici care pot și vor să contribuie la un viitor mai bun. Iar când vorbim despre conducători puternici nu mă refer la șefi țâfnoși sau cocoțați în nu-știu-ce funcții. Ci despre caractere de valoare care au competențele, principiile și viziunea unui mâine mai bun pentru comunitățile din care fac parte.

 

 

Liderul slujitor vede punctele forte și potențialul fiecărui om din echipa sa, a organizației pe care o conduce și a comunității din care face parte. Nu suntem buni la toate. Ba chiar avem și puncte slabe, defecte și lipsuri de tot felul. Însă parte de selecția unei echipe este tocmai alegerea membrilor în funcție de atuuri complementare. Dar și crearea unui mediu sănătos în care fiecare are încredere în ceilalți pentru zonele pe care nu le stăpânește.

Liderul se concentrează unde contează

  • Puncte forte + potențial
    (oameni, organizație, comunitate)
  • Selecția unei echipe cu atuuri
    complementare

 

Cineva poate este foarte bun să identifice oportunități, dar foarte slab la implementare. Altcineva este foarte competent în crearea de procese și proceduri, dar inovația nu-i este deloc la îndemână. Un altul este foarte bun la proiecte transformaționale, însă total plictisit de activități repetitive.

Puncte forte complementare – exemple:

  • Bun la identificat oportunități
    vs. slab la implementare
  • Competent în a crea procese & proceduri
    vs. slab pe inovație
  • Bun la proiecte transformaționale
    vs. slab la activități repetitive

 

Faptul că nu suntem buni la ce nu suntem buni este perfect normal. În schimb ar fi benefic să ne canalizăm toată energia către a ne dezvolta în permanență punctele forte și a ne atrage aliați puternici pentru punctele noastre slabe.

Puncte forte complementare:

  • Dezvoltăm punctele forte mereu
  • Facem ceea ce ne pricepem
  • Căutăm aliați pentru cele
    la care nu suntem buni

 

În spatele punctelor forte găsim o întreagă infrastructură interioară care este optimizată pentru anumite tipuri de acțiuni. Liderul slujitor înțelege dinamica acestora și așează echipa într-o formulă care optimizează talentul și munca fiecăruia. Acesta încurajează colaborarea, parteneriatele și încrederea reciprocă și crează o atmosferă în care a-ți cunoaște și recunoaște punctele slabe este o metodă de lucru pentru a obține performanță.

Colaborarea punctelor forte complementare:

  • Liderul înțelege dinamica punctelor forte & slabe
  • Liderul găsește formula care optimizează
    talentul + munca
  • Liderul încurajează colaborarea, parteneriatele
    și încrederea reciprocă

 

În egală măsură, conștientizarea punctelor slabe nu este o scuză pentru lipsa de performanță. Niciodată. Ne reamintim că liderul slujitor are standarde înalte și așteptări pe măsură de la fiecare om din echipa sa. Munca de mântuială nu este acceptabilă. Lucruri precum dezinteresul, lipsa de respect pentru rolul îndeplinit sau față de colegii afectați nu pot fi tolerate atunci când construiești un model al excelenței.

Punctele slabe nu sunt o scuză

  • Liderul nu acceptă lipsa performanței
  • Liderul are standarde înalte
    +așteptări pe măsură
  • Liderul nu acceptă munca de mântuială,
    dezinteresul, lipsa de respect

 

Însă e important să înțelegem fiecare ce aducem într-o echipă. Care sunt punctele noastre forte cu care putem sprijini activitatea cel mai bine. Cum le putem întări și extinde pentru a produce un impact mai mare. Unde anume avem nevoie de un partener mai puternic ca noi. Când e cazul să extindem colaborarea pentru a obține un rezultat mai bun. Cine ne poate oferi o competență în plus pentru a crește performanțele proiectului.

Ce aducem fiecare în echipă

  • Cu ce puncte forte sprijim activitatea
  • Cum le dezvoltăm pentru impact mărit
  • Când și de ce parteneri avem nevoie
    pentru performanță
  • Performanța se vede în rezultatul final

 

Liderul slujitor înțelege că măreția izolată nu are impact. Majoritatea organizațiilor funcționează în baza inerțiilor interne puse uneori la perfuzii temporare. Atunci când vrei să muți întreaga organizație din punctul A în punctul B ai nevoie de o echipă de super-eroi. Unul singur, orcât de genial, nu poate crea o schimbare atât de profundă. Tocmai de aceea, selecția și antrenarea echipei sale este cel mai important obiectiv al liderului.

Măreția izolată nu are impact

  • Când vrei să muți organizația
    din punctul A în punctul B
    ai nevoie de o echipă de super-eroi
  • Selecția și antrenarea echipei sale
    este cel mai important obiectiv al liderului

 

Indiferent în ce domeniu și la ce nivel suntem activi fiecare dintre noi, să facem să conteze prezența noastră. Sigur, muncim pentru a plăti facturile. Circumstanțele nu sunt niciodată ideale. Însă cu siguranță putem schimba modul în care ne privim slujba într-un fel care va da valoare și importanță orelor petrecute la muncă dincolo de compensația financiară.

O viață trăită cu sens și valoare

  • Să facem să conteze prezența noastră
    indiferent în ce domeniu / la ce nivel suntem activi

 

Și acolo vom putea găsi un mod de a ne trăi viețile cu sens și impact care ne va aduce împlinire și pace sufletească. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Impozitare Clădiri 2022:

Noul An:

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: