Veridice 808: Impozitarea clădirilor rezidențiale în 2025

Impozitarea clădirilor pune probleme an după an. De fiecare dată se găsește un miez al discordiei care să repună în actualitate această temă. Astăzi clarificăm cum vor fi impozitate clădirile rezidențiale în 2025. Pe scurt: la fel ca și în anul acesta, cel puțin ca metodă de stabilire a valorii impozabile.

 

 

Impozitul pe clădiri rezidențiale este format din două componente: (1) valoarea impozabilă se stabilește printr-o formulă de calcul prin Codul Fiscal și este calculată efectiv de Primării și (2) cota de impozitare stabilită ca interval minim-maxim de către Parlament și ca valoare punctuală de către Consiliile Locale. Impozitul pe clădiri rezidențiale este rezultatul înmulțirii celor două.

Impozitarea clădirilor rezidențiale în 2025
Două componente

  1. Valoarea impozabilă
    formulă prevăzută de Codul Fiscal
    calculată de Primării
  2. Cota de impozitare
    minim-maxim stabilit de Parlament
    valori punctuale decise de Consiliile LocaleImpozitul = valoarea impozabilă x cota de impozitare

 

Contextul este următorul. Celebra OG 16 din 2022 prevedea că valorile impozabile ale clădirilor rezidențiale vor fi stabilite conform studiilor de piață ale notarilor publici – așa-zise „grile ale notarilor”. Prevederea a iscat o mulțime de discuții, majoritatea bazate pe imposibilitatea aplicării unitare la nivel național a unui asemenea sistem. Așa se face că la acel moment s-a amânat intrarea în vigoare până la 1 ianuarie 2025. Recent s-a amânat încă o dată până la 1 ianuarie 2026.

Impozitarea clădirilor rezidențiale în 2025
OG 16 / 2022

  • Valoarea impozabilă = „grilele notariale”
    (!) probleme în aplicarea unitară și
    relevanță pentru valoarea de piață
    => Prograrea până la 1 ianuarie 2026

 

Cerințele PNRR pun presiune pe autorități să clarifice problema până la finalul anului viitor în așa fel încât valoarea impozabilă să reflecte valoarea de piață a proprietăților. Autoritățile române ar fi și ele interesate de colectarea unor sume mai mari, însă nici nu au vrut să supere contribuabilii, mai ales având un calendar electoral foarte aglomerat în 2024.

Impozitarea clădirilor rezidențiale în 2025
Problema rămâne

  • Cerințe PNRR de remediere a deficitului bugetar
    => revizuirea sistemelor de impozitare/taxare
  • Scop: valoarea impozabilă = valoarea de piață
  • Termen: până la finalul anului 2025

 

Vom plăti totuși mai mult în 2025? Rămâne de văzut de la caz la caz. Consiliile locale ar putea decide să revizuiască cotele de impozitare din intervalul stabilit de Lege. Sau Primăriile ar putea decide să ajusteze valoarea impozabilă cu inflația. Fiecare administrație locală va cântări nevoile bugetare și gradul de suportabilitate pentru comunitățile lor și vor decide dacă modifică sau nu impozitele pe clădiri rezidențiale în 2025.

Impozitarea clădirilor rezidențiale în 2025
Posibile creșteri în 2025

  • Consiliile Locale ar putea
    mări cotele de impozitare
  • Primăriile ar putea
    ajusta cu inflația valoarea impozabilă
  • Rămâne de văzut de la caz la caz
    în funcție de hotărârile administrațiilor locale

 

Însă rămâne problema OG 16/2022. Cauza principală a blocajului este stilul aparte în care noi impozităm valorile în România. Respectiv, avem o valoare a terenului care se impozitează separat și valoarea clădirii care se află pe acel teren, și ea impozitată separat. Prin urmare, nici valorile impozabile din evidențele primăriilor și nici grilele notariale nu reflectă valorile reale de piață ale proprietăților.

Impozitarea clădirilor rezidențiale în 2025
Problema OG 16 / 2022

  • Model atipic de a calcula valoarea impozabilă
  • Valoarea terenului și cea a clădirii sunt calculate separat
  • Foarte diferit de valoarea de piață
    = evaluarea per total a proprietății (teren + clădire)(!) Evitarea adoptării unor false referințe

 

O bază de date cu toate tranzacțiile imobiliare din ultimii 10-20-30 de ani și actualizată în timp real ar putea ajuta autoritățile în a crea o referință realistă asupra acestor valori de piață. Însă demersul ar lua timp și tot ar rămâne problema multor zone din țară care nu au tranzacții și care nu ar avea o bază de calcul relevantă. Dificultatea stă tocmai în a crea un sistem unitar la nivel național care să funcționeze la fel de bine pentru centrul Timișoarei sau Cucuieții din deal.

Impozitarea clădirilor rezidențiale în 2025
Perspectivele remedierii

  • Bază de date cu toate tranzacțiile imobiliare
  • Rămâne problema zonelor fără tranzacții imobiliare
  • Dificultăți în crearea unui sistem unitar la nivel național

 

Specialiștii Băncii Mondiale împreună cu cei din Ministerul de Finanțe lucrează în prezent la găsirea unei soluții pentru ieșirea din impas. Însă sistemul românesc necesită mai multe etape de reformă pentru a putea pune în practică ceea ce teoretic sună foarte simplu: impozitarea clădirilor rezidențiale la valoarea de piață.

Impozitarea clădirilor rezidențiale în 2025
Perspectivele remedierii

  • Colaborarea dintre specialiștii Băncii Mondiale
    și cei din Ministerul Finanțelor
  • Acceptarea nevoii de reforme în etape
  • Crearea infrastructurii digitale
  • Asigurarea transparenței și predictibilității fiscale

 

În final, două lecții importante de învățat. (1) Modelele vestice sau aplicate în alte părți cu succes, oricât de bune, nu pot fi implementate peste noapte. (2) Amânarea nu rezolvă niciodată problema, dimpotrivă. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

 

Recente:

Despre Educație:

Provocările prezentului:

Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: