Veridice 418: Impozitarea Clădirilor Persoanelor Juridice

Așa cum am discutat în emisiunea anterioară, astăzi revenim cu câteva detalii legate de impozitul pe clădiri din perspectiva persoanelor juridice.

Reamintim punctele principale ale procesului și câteva repere importante prevăzute de codul fiscal intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2016 care a produs mutații semnificative asupra modului de impozitare al clădirilor în România.

 

 

Contribuabilii persoane juridice care dețin clădiri nerezidențiale, rezidentiale sau mixte trebuie să depună rapoarte de evaluare ale clădirilor supuse impozitării. Data limită a depunerii acestora este pâna la primul termen de plată al impozitului pentru anul în curs, acest fiiind de regulă primul trimestru al anului pentru care se calculează impozitul (de obicei, 31.03.2021).

#Impozitare Clădiri (2021)

Depunere Rapoarte de Evaluare

  • Clădiri Nerezidențiale
  • Clădiri Mixte
  • Clădiri deținute de persoane juridice
  • Termen: de regulă = final trim. I(același termen stabilit pentru
    prima plată a impozitului)

Sursa: Veridio.ro

 

Dacă vor fi depuse rapoarte de evaluare având data realizării ulterioară termenului acestea nu mai pot produce efecte. Prin urmare, recomandarea către contribuabili este să nu depună la autoritățile locale un raport de evaluare realizat după termenul limită, pentru că, în opinia mea, reprezintă un efort inutil.

#Impozitare Clădiri (2021)

Atenție la:

  • (!) Depunerea raportului după termen
    nu mai produce efecte pentru anul viitor
  • (!) Raportul trebuie realizat și depus
    la începutul anului 2021

Sursa: Veridio.ro

 

Reamintim faptul că valoarea impozabilă, obținută pe baza unui raport de evaluare, nu se mai înregistrează în situațiile financiare, așa cum se întâmpla înainte de schimbarea codului fiscal.

Valoarea de impozitare nu mai este valoarea de inventar contabilă, ci a fost adoptat un standard de evaluare specific numit GEV 500 care stă la baza estimării noii valori impozabile.

Cum am întâlnit multe confuzii și probleme pe această temă, subliniez: valoarea impozabilă a unei clădiri nu este același lucru cu valoarea de piață a acesteia.

#Impozitare Clădiri (2021)

Atenție la:

  • (!) Valoarea impozabilă nu se mai
    înregistrează în situațiile financiare
  • (!) Valoarea de impozitare nu mai este
    valoarea de inventar contabilă
  • (!) Valoarea impozabilă nu este același
    lucru cu valoarea de piață a acesteia

Sursa: Veridio.ro

 

Realitatea este că în România nu s-a instituit încă impozitul pe proprietatea imobiliară, respectiv pe ansamblul teren plus clădire la un loc. Sistemul de impozitare românesc taxează într-un fel terenul, nefiind legat de piață, și impozitează în alt fel clădirea. Prin urmare nu putem vorbi de valoarea de piață a unei clădiri pentru că nu există piață doar pentru construcție fără componenta dreptului de proprietate asupra terenului.

 

Revenind la regulile codului fiscal, un alt element îl reprezintă perspectiva majorării semnificative a cotei de impozitare pentru companiile care nu realizează periodic o nouă evaluare. Acest subiect a făcut recent obiectul unui act normativ care a fost promulgat acum câteva zile de președintele României și care, printre altele, prelungește de la 3 la 5 ani valabilitatea raportului de evaluare pentru impozitare. În cazul în care contribuabilul persoană juridică nu depune un raport de evaluare după cei 5 ani, va suporta o cotă de impozitare majorată semnificativ de 5%.

#Impozitare Clădiri (2021)

Atenție la:

  • (!) Nerealizarea în termen a raportului
    de evaluare >> cotă de impozitare majorată
    semnificativ
  • (!) Nou act normativ promulgat de Președinte
    >> prelungirea termenului de la 3 la 5 ani
    (Legea 296/2020)

Sursa: Veridio.ro

 

Odată cu această schimbare companiile care urmau să realizeze o nouă evaluare în anul 2021 pot amâna acest lucru pentru anul 2023. Desigur că acest lucru nu este obligatoriu și cred că ar merita analizată oportunitatea realizării sau amânării evaluării în această conjunctură pe baza contextului și specificului fiecărei companii.

 

Alte elemente pe care contribuabilii persoane juridice trebuie să le aibă în vedere sunt următoarele: (1) evaluarea se solicită în primul trimestru al anului 2021 pentru impozitele pe acest an, (2) lista cu clădirile care urmează a fi evaluate este pusă la dispoziție de către contribuabil, (3) se realizează un singur raport de evaluare pentru mai multe clădiri dacă acestea se găsesc pe raza aceleiași unități administrativ teritoriale și (4) rapoartele se depun la primărie de către contribuabil.

#Impozitare Clădiri (2021)

Atenție la:

  1. Realizare + predare raport evaluare
    = trimestrul I, 2021
  2. Depunerea listei cu clădirile ce
    urmează a fi evaluate
  3. Un singur raport de evaluare pentru
    toate clădirile din raza aceleiași unități
    adminitrativ teritoriale
  4. Rapoartele se depun la Primărie
    de către contribuabil

Sursa: Veridio.ro

 

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu câteva gânduri de sfârșit de an 2020.

Impozitarea Clădirilor 2021:

Noul Leadership:

Restructurare:

Fuziuni și Achiziții:

Citește și:

 

 

 

 

!NOU – AVA mobile app (search „Adrian Vascu”):

  • Android App: https://bit.ly/2Jf9rsL
  • iOS App: https://apple.co/2pNk27j

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.

Veridice Episodul 4.18 | 22.12.2020
Marți | 19:10 | Digi24
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: