Continuăm discuția legată de impozitul pe cladiri în 2019 – trecând la capitolul celor deținute de persoanele juridice (vezi articol referilor la persoanele fizice).
Deși au existat unele intenții, din fericire, codul fiscal nu a fost modificat nici în acest an referitor la acest capitol. Ne reamintim că începând cu 2016 valoarea fiscală nu mai are legătura cu valoarea contabilă, deci nu mai trebuie duse balanţele de verificare la primărie.
Persoanele juridice trebuie să depună un raport de evaluare făcut de un evaluator autorizat care să stabilească valoarea impozabilă a clădirilor și nu valoarea de piaţă sau valoarea justă. Aceste rapoarte nu sunt folosite pentru reevaluarea clădirilor în situațiile financiare.
Firmele care au făcut acest raport în urmă cu doi ani, când a devenit obligatoriu, au plătit pentru clările rezidențiale o cota de impozitare cuprinsă între 0,08% şi 0,2% şi pentru clădirile nerezidenţiale între 0,2 şi 1,3%. Însă aceste firme au nevoie de o nouă evaluare pentru 2019. În caz contrar, cota de impozitare devine una penalizatoare şi ajunge la 5%.
Faptul că legea nu s-a modificat nu înseamnă că primăriile nu și-au modificat cotele de impozitare. Așa cum discutam și în articolele anterioare, cotele de impozitare sunt stabilite de consiliile locale în limitele legii. Prin urmare este bine să verificaţi dacă nu cumva primăria de care aparţineţi a ales o cotă mai mare ca anul precedent – astfel, în final, ar putea rezulta un impozit crescut.
Pentru firme mai există o regulă: dacă are bunuri în mai multe zone ale ţării, trebuie să depună câte un raport de evaluare pentru fiecare unitate administrativ teritorială. Acest raport trebuie depus până la primul termen de plată a impozitului din anul 2019 – respectiv 31 martie.
Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.
Veridice Episodul 213 | 13.11.2018
Marți | 18:30 | Digi24
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio