Veridice 212: Impozitarea clădirilor deținute de persoane fizice

2018 aproape că s-a încheiat iar noul început vine și cu obligația de plată a impozitelor și taxelor pe clădiri. Facem o trecere în revistă ca să știți la ce anume vă puteți aștepta când mergeți să plătiți. Începem cu persoanele fizice.

Pentru locuințe, ca în fiecare an autoritățile locale calculează impozitul datorat și ne anunță care este cuantumul acestuia. Dacă ați construit sau ați cumpărat o casă încă nedeclarată la autoritățile fiscale, impozitul va fi calculat abia după înregistrarea acesteia. Cota de impozitare este cuprinsă în intervalul 0,08 – 0,2% și diferă de la o primărie la alta.

Pentru clădirile nerezidențiale, persoanele fizice care nu le-au declarat după 1 ianuarie 2016 și care au plătit până acum un impozit cu o cotă de impozitare penalizatoare de 2%, ar trebui să le declare pentru a-și reduce cota de impozitare.

Adică trebuie depus un raport de evaluare realizat de un evaluator autorizat la autoritatea fiscală locală. Cota de impozitare pentru acest tip de clădiri este stabilită de autoritățile locale din intervalul 0,2 – 1,3%. Același lucru se întâmplă și dacă raportul nu este actualizat o dată la 5 ani, aceasta fiind o regulă stabilită de Codul Fiscal.

În continuare a rămas destul de neclar modul de declarare al clădirilor cu utilizare mixtă – rezidențială și nerezidențială. Adică și casă, și firmă.

Dacă mai există asemenea situații încă nedeclarate sau dacă între timp s-a modificat utilizarea unei clădiri care a fost exclusiv rezidențială trebuie să aveți în vedere modul de delimitare al suprafețelor, cine plătește utilitățile și dacă suprafețele rezultă din documentație cadastrală distinctă.

Mai jos regăsiți o schemă explicativă cu privire la modalitatea de stabilire a impozitării în cazul clădirilor cu utilizare mixtă:

Impozitarea clădirilor deținute de persoane fizice

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.

Veridice Episodul 212 | 06.11.2018
Marți | 18:30 | Digi24
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: