Dragă doamnă Ministru Dragu

Articol publicat în www.profit.ro, autor Adrian Vascu

Dragă doamnă Ministru Dragu,

Am citit răspunsurile pe care le-ați dat în scris cititorilor Hotnews, într-un demers modern, de a fi aproape de oamenii simpli. Este una dintre calitățile actualului guvern. Ce m-a determinat să vă adresez această scriere, începută ca o scrisoare, este că una dintre postările dumneavoastră este profund incorectă și îmi doresc sincer să fie singura.

Ați declarat, și s-a preluat ca titlu, că “ Evaluarea poate fi făcută de orice evaluator autorizat, nu numai de membrii ANEVAR”.

Știți cu ce este echivalent acest lucru?

Cu următoarele afirmații:

• Expertizele contabile pot fi făcute de către orice contabil autorizat, nu numai de membrii CECCAR.
• Actele notariale pot fi autentificate de către orice notari autorizați, nu numai de către membrii UNNPR.
• Auditul financiar poate fi realizat de către orice auditor financiar, nu numai de către membri CAFR.
• Actele avocațiale pot fi făcute de către orice avocat autorizat, nu numai de către membrii UNBR (apropo de acest subiect, există un precedent foarte periculos cu existența unui barou paralel, care a creat nenumărate neplăceri și care a fost tranșat nu demult)

Pot fi multe alte exemple, dar am selectat doar patru dintre profesiile reglementate în România, dintre care două au avut ca inițiatori chiar Ministerul de Finanțe (exact ca în cazul profesiei de evaluator autorizat).

Am răspuns recent într-un interviu la întrebarea “ce înseamnă evaluator autorizat?”. Răspunsul este următorul:

Profesia de evaluator autorizat este reglementată în România începând cu luna septembrie 2011, odată cu adoptarea OG 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor. În cuprinsul acestui act normativ este definit atât evaluatorul autorizat, cât și raportul de evaluare. De asemenea, actul normativ stabilește condițiile de dobândire și de menținere a calității de evaluator autorizat. Nu în ultimul rând, actul normativ stabilește obligațiile și responsabilitățile pe care le au evaluatorii autorizați, fiind prevăzut la art. 25 că “evaluatorii răspund în desfăşurarea activităţii lor disciplinar, civil sau penal, după caz. Răspunderea penală pentru producerea de prejudicii prin utilizarea, în orice formă, a unor date false în raportul de evaluare, cât şi prin incorectă aplicare a standardelor de evaluare adoptate de Uniune revine exclusiv evaluatorului.”

OG nr. 24/2011 a înființat și Uniunea Națională a Evaluatorilor Autorizați din România, denumită ulterior ANEVAR, care, printre altele:
• “atribuie calitatea de evaluator autorizat şi emite autorizaţii pentru exercitarea acestei profesii în condiţiile stabilite de regulamentul de organizare şi funcţionare;
• adoptă standardele de evaluare obligatorii pentru desfăşurarea activităţii de evaluare;
• monitorizează aplicarea în desfăşurarea activităţii de evaluare a evaluatorilor autorizaţi a standardelor de evaluare adoptate de aceasta.”

Prin urmare, conform legii, accentul pus de legiuitor a fost pe calitatea de evaluator autorizat conferită unor persoane care au drepturi și obligații. ANEVAR a fost doar “imputernicit” să ducă la îndeplinire prevederile legale.

Prin urmare, consider că afirmația dumneavoastră este profund nedreaptă. Și luată în serios, pune la îndoială tot ce înseamnă profesii reglementate în România, nu doar profesia de evaluator autorizat.

Cu speranța că veți considera corecte afirmațiile de mai sus și articolele citate din lege.

Al dumneavoastră,

Adrian Vascu

Adrian Vascu este Senior partner al companiei Veridio, membru în boardul ANEVAR și în boardul organizației europene a asociațiilor de evaluatori – TEGoVA și a fost președinte ANEVAR în perioadele 2008-2009 și 2014-2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: