Dialoguri de Valoare | Ionuț Săvoiu: Piața Serviciilor Cadastrale

”Lipsa cadastrului, frână în calea dezvoltării economice.”

Mai puțin de un sfert dintre proprietățile din România sunt înscrise în cartea funciară deși ani la rând primăriile din țară au avut fonduri la dispoziție pentru extinderea sistemului de cadastru.

Ionuț Săvoiu, președintele Uniunii Geodezilor din România (UGR), susține că lipsa cadastrului la nivel național este o frână în calea dezvoltării economice.

La invitația lui Adrian Vascu în platoul Dialoguri de Valoare (Profit TV), Ionuț Săvoiu vorbește despre o hartă digitală a României, dar una departe de perfecțiune.

O hartă a României există. Problema e la ce scară, cu ce precizie și dacă pe această hartă regăsim informația de proprietate.

În momentul de față, România funcționează pe un sistem de înregistrare la cerere a proprietății, și, în paralel, se dezvoltă un sistem de înregistrare sistemică. Scopul acestui proiect este să fie cunoscute toate limitele de proprietate, toate parcelele identificate cu un număr unic și cu toți proprietarii aferenți înregistrați.

La finalul anului trecut doar 59 de comune erau cadastrate în totalitate la nivelul întregii țări. Asta deși Programul Național de Cadastru permite înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților din țară.

Una dintre probleme este lipsa specialiștilor din domeniu, deși sunt 14 centre universitare care pregătesc astfel de specialiști.

În afară de migrație în afara României, mai avem migrația în sectorul public.

Potrivit președintelui UGR, specialiștii geodezi sunt „la granița” dintre profesii, intrând în contact cu domenii precum cel agricol, silvic sau hidro. Astfel că migrarea spre locuri de muncă mai bine plătite este un fenomen des întâlnit. Mulți se îndreaptă către sectorul public, unii se reorientează către alte sectoare de activitate, iar alții pleacă în străinătate.

Deficitul expertizei inginerești este agravat și de tarifele cadastrale care, în cazul multor lucrări, sunt insuficiente pentru volumul de lucru și nivelul de pregătire cerute în astfel de proiecte.

La 200 de ani de la instituirea învățământului superior ingineresc („ingineri hotarnici”), profesia încă nu este reglementată, chiar dacă UGR este membru al Uniunii Profesiilor Liberale din România, dar și al organizațiilor specifice internaționale. Însă Uniunea Geodezilor colaborează cu Agenția de Cadastru, legislatori și alte profesii din practica cadastrală și sunt în curs de a rezolva situația.

În perioada următoare, Uniunea Geodezilor vizează proiecte pentru creșterea sustenabilității economice a companiilor din domeniu, regândirea criteriilor de stabilire a tarifelor cadastrale și pentru remedierea blocajelor legislative care împiedică diversificarea modelelor de afaceri cadastrale și creșterea volumelor de lucrări.

—————

Emisiunea Dialoguri de Valoare este realizată săptămânal la Profit TV de Adrian Vascu, Senior Partner Veridio.”

Articol apărut și pe Profit.ro (click aici).

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.

Dialoguri de Valoare
Profit TV  | 25 Aprilie 2019
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: