Dialoguri de Valoare | Florin Jianu: Provocările IMM-urilor

”Creșterea PIB-ului ar fi cu cel puțin 10% mai mare dacă am avea oameni cu care să lucrăm.”

Piața muncii este în criză. Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor, susține că firmele din România nu își ating potențialul de dezvoltare din cauza deficitului de forță de muncă, prima soluție fiind atragerea oamenilor din Moldova și Ucraina care sunt vorbitori de limba română și pot fi integrați rapid în societatea noastră.

Prezent în platoul emisiunii lui Adrian Vascu – Dialoguri de Valoare de la Profit TV, președintele CNIPMMR a arătat cu degetul și spre modul în care Guvernul ia decizii cu impact în economie.

Florin Jianu, președintele CNIPMMR: ”Se fac reglementări legislative ca și cum toți am fi la fel în mediul economic. Ori o multinațională, care are zeci de departamente și sute de angajați, nu poate să fie pe picior de egalitate cu o microîntreprindere care are în medie 2,3 angajați.”

285 de modificări fiscale într-un singur an

În 2018 au fost făcute 285 de modificări ale codului fiscal într-un an cu doar 249 zile lucrătoare. Prea puține au fost discutate înainte de adoptare și cu cei direct implicați, iar opinia lor are rol pur consultativ, nu obligatoriu, așa cum se practică în țări mai avansate.

Florin Jianu:” În opinia mea, o societate care este reprezentată doar de factorul politic și acel factor e decizional sau puterile sunt numai cele clasice, parcă lipsește ceva. Cei care contează, cei mulți și afectați, ei au o ”voce consultativă”. Ei contează doar la alegeri, o dată la patru ani.”

Modificări au fost aduse și programelor guvernamentale. Una dintre cele controversate vizează programul Start-Up Nation.

”Într-o perioadă de criză a forței de muncă, să pui în programele guvernamentale crearea de noi locuri de muncă e ca și cum ai merge pe contrasens.”

Minusul de la Start-Up Nation stă în condiția de a creea cât mai multe locuri de muncă iar finanțarea ajunge la cei care au peste trei sau patru locuri de muncă. Ori, pentru o afacere la început de drum, patru locuri de muncă nu sunt sustenabile.

Florin Jianu: ”Greșeala de la Start Up Nation: au pus un soi de concurs de cine creează mai multe locuri de muncă și s-a ajuns să primești finanțarea cu trei sau patru locuri de muncă. Pentru un start up e artificial. E evident că vor muta locuri de muncă de pe o firmă pe alta, trebuie să fii rupt de realitate să nu realizezi acest lucru. Într-o perioadă de criză a forței de muncă, să pui în programele guvernamentale crearea de noi locuri de muncă e ca și cum ai merge pe contrasens.”

În programul 2018 – 2019 au fost depuse peste 22.000 de dosare pentru finanțare nerambursabilă primită de la stat. E vorba despre maximum 200.000 de lei pentru fiecare firmă acceptată în parte.

—————

Emisiunea Dialoguri de Valoare este realizată săptămânal la Profit TV de Adrian Vascu, Senior Partner Veridio.”

Articol apărut și pe Profit.ro (click aici).

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.

Dialoguri de Valoare
Profit TV  | 9 Mai 2019
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: