Veridice 539: Despre teamă și optimism

Discutam în episodul precedent despre nevoia de a ne înfrânge frica și de a ne echipa cu optimism. Însă cum putem face asta în condițiile în care știrile din jurul nostru sunt o sursă continuă de anxietate și stres? Confruntați cu atâtea problemele complexe, pare aproape ciudat să vorbim despre optimism. Pare, dar nu este.

 

 

Inițial frica poate fi chiar utilă. Este răspunsul instinctiv la percepția unei amenințări, care ne pune în gardă cu privire la circumstanțele în care ne găsim. Este o emoție fundamentală pentru supraviețuirea noastră. În afară de conștientizarea unui potențial pericol, frica ne pregătește corpul pentru reacția necesară supraviețuirii. Într-un timp foarte scurt, în funcție de alegerea pe care o facem, corpul este pregătit de un supraefort: să luptăm sau să fugim, după caz. Simțurile se ascut, chimia din corp se schimbă, bătaia inimii se întețește – totul este pregătit pentru o acțiune decisivă.

Despre Teamă

  • Răspuns instinctiv   la potențiale amenințări
  • Conștientizarea pericolului
  • Pregăirea corpului   pentru o reacție majoră

Însă, confruntați cu aceeași problemă, fiecare dintre noi reacționează diferit. Dacă unii oameni transformă frica în combustibil pentru acțiune, pentru alții frica generează un blocaj pe care nu îl pot depăși. Pentru aceștia din urmă frica încetează să fie o soluție, devenind o componentă toxică care îi ține prizionieri pe termen nelimitat. În loc să fie o resursă de folosit pentru a găsi soluții, frica devine consumatorul tuturor resurselor de orice fel.

Despre Teamă

  1. Combustibil pentru acțiune
  2. Blocaj de nedepășit
    – componentă toxică
    – îndepărtare de soluție
    – consumator de resurse fără rezultate

Și aici intervine necesitatea echipării cu optimism. La prima vedere pare un termen neadecvat vremurilor pe care le trăim. Cum să fii optimist când totul merge rău și amenințări vin din toate direcțiile? Ei bine, optimismul nu înseamnă naivitate și nici negarea realității. âOptimismul înseamnă păstrarea încrederii în capacitatea proprie de a croi un viitor mai bun în ciuda tuturor lucrurilor care merg prost. Optimismul nu oferă garanții, ci doar oferă o poziție de putere în fața circumstanțelor pe care nu le putem controla.

Despre Optimism

  1. NU este
    – naivitate
    – negarea realității
    – lipsit de riscuri
  2. ESTE
    – încredere în forțele proprii
    – un viitor mai bun
    – o poziție de putere
    în rezolvarea problemelor

 

Gândirea pozitivă pleacă de la premize precum: orice problemă are o soluție, adaptarea este un câștig, nu o pierde, iar percepția trebuie să facă parte din soluție. Altfel spus, optimismul este o atitudine concentrată pe rezolvarea problemei, având încrederea că prin talent, competență și efort va fi obținut un rezultat mai bun decât stadiul existent în prezent.

Despre Optimism

  • Orice problemă are o soluție
  • Adaptarea este un câștig (nu o pierdere)
  • Percepția trebuie să facă parte din soluție
  • Focus pe rezolvarea problemelor(!) talent + competență + efort
    = rezultat net superior stării anterioare

Gândirea pozitivă este necesară și în gestiunea eșecului pentru a depăși impasul. „Eșecul” (sau testul eșuat) este parte din testarea soluției. Eșecul nu este un capăt de drum, ci doar o etapă intermediară succesului. Bineînțeles, ca acest lucru să fie valabil și în practică, este nevoie ca testul eșuat să fie analizat pragmatic și realist. Dacă nu identificăm cauzele, cel mai probabil vom repeta greșelile. O relație sănătoasă cu eșecul nu este o scuză pentru a nu cerceta ce n-a mers bine. Dimpotrivă, trebuie implementate imediat remedieri și tratamente pe măsură.

Optimism și Eșec

  • Optimismul e necesar pentru a depăși impasul
  • Eșecul este doar o etapă intermediară succesului(!) analiza în detaliu a eșecului
    = condiție pentru obținerea succesului

 

Optimismul mai are un efect secundar important. Creierul este croit pentru a identifica probleme pe care trebuie să le rezolvăm sau evităm pentru a rămâne în viață. Acest mecanism util de supraviețuire ne face mult mai sensibili la informații negative. De exemplu, vedem 10 de știri pozitive și 10 negative. Pentru că oferim instinctiv o atenție sporită problemelor, percepția cu care vom rămâne va fi guvernată de știrile negative. Însă optimismul antrenează creierul să devină din ce în ce mai atent la știrile pozitive și să le acorde o importanță din ce în ce mai mare.

Despre Optimism

  • Importanță crescută problemelor
    (mecanism supraviețuire)
  • Afectarea percepției generale=> antrenarea creierului pentru
    optimism / informații pozitive

Antrenamentul optimismului nu este ușor, dar este cât se poate de posibil. Un exercițiu util este notarea zilnică a 3 motive de recunoștință. Un exercițiu complementar este notarea victoriilor obținute pe parcursul zilei, oricât de mici sau mari ar fi. Organizarea spațiului este foarte importantă pentru starea de spirit. Conectarea cu oameni dragi este o sursă esențială de energie pozitivă. O selecție atentă a conținutului pe care îl consumăm este necesară. Și nu în ultimul rând, să punem în practică toate acestea. Și să nu uităm că, predicând despre optimism, nu îi învățăm pe cei din jurul nostru optimismul ci îi învățăm să îl predice la rândul lor.

Antrenamentul Optimismului

  • Motive de recunoștință
  • Victoriile zilei (mici/mari)
  • Organizarea spațiului
  • Timp petrecut cei cei dragi
  • Selecția conținutului vizualizat
  • Să punem în practică

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Impozitare Clădiri 2022:

Noul An:

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: