Veridice 217: Cum va arăta piața imobiliară în 2019?

Suntem pe final de an, vremea bilanțurilor și previziunilor, datelor și interpretărilor, mulțumirilor și îngrijorărilor. Bineînțeles, nici piața imobiliară nu face excepție.

Anul 2019 se anunţă unul complicat, sunt multe opinii, unele chiar contradictorii, dar e important să reţinem un lucru: volumul tranzactiilor este generat de relația dinamică dintre cerere și ofertă.

Cu alte cuvinte, sunt definitorii capacitatea vânzătorilor de a oferi proprietăți atractive, și puterea de cumpărare a celor care vor dori să le cumpere.

Anul viitor, oferta va fi destul de asemănătoare celei din 2018. Cei interesați vor avea la dispoziție imobile vechi, noi, și aflate în curs de finalizare. Scad însă perspectivele pentru construcțiile în fază de proiect în 2019, conform informatiilor existente la acest moment, pentru segmentul rezidențial. Provocările majore în 2019 vor fi costurile (teren, materiale, angajați) și disponbilitatea forței de muncă.

Cererea va rămâne mare, cel puțin la nivelul dorinței de achiziție, încă nu știm care va fi evoluția puterii de cumpărare – aceasta având două surse de venituri – proprii și atrase. Cele proprii se referă la salarii, dividende, economii sau bani din vânzarea altor proprietăți. Cele atrase se referă la credite bancare.

Creșterea prețurilor a măcinat valoarea câștigurilor obținute, fie ele și ceva mai mari ca în anii precedenți. Creditele vor fi mai scumpe și mai mici din cauza creșterii dobânzii de referință și a înăspririi condițiilor de creditare.

Provocările majore în 2019 vor fi inflația, creșterea costurilor fixe lunare, creditare mai redusă și mai scumpă, dar și sentimentul incertitudinii cu privire la bonitatea viitorului.

Cum va arăta deci piața imobiliară în 2019? Vor decide vânzătorii și cumpărătorii, este singurul răspuns onest și responsabil pe care îl putem da astăzi.

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.

Veridice Episodul 217 | 11.12.2018
Marți | 18:30 | Digi24
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: