Cu cât obiectivele stabilite de către instanță nu sunt clar exprimate în limbajul evaluatorilor cu atât expertiza durează mai mult sau chiar nu poate fi realizată.
Pe larg…
Primul pas în a realiza ceva foarte bine este să înțelegi cu acuratețe ce este de făcut. În expertiza judiciară, de foarte multe ori, obiectivele expertizelor judiciare sunt propuse de avocați și încuviințate de către judecător. Prin urmare sunt redactate într-un limbaj juridic și mai ales au un anume înțeles în abordarea juridică a cazului de către părțile implicate.
Un lucru important de verificat este dacă expertul judiciar a înțeles care sunt obiectivele expertizei și dacă le poate materializa în raport sau nu. De multe ori formulările nu sunt clare ceea ce generează soluții posibile diferite între expertul numit de către instanță și expertul-parte.
Însă acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Obiectivele unei expertize în domeniul evaluării trebuie înțelese la fel de către toți experții implicați.
Una dintre soluțiile posibile este ca avocații care propun obiective să le testeze cu expertul-parte astfel încât să fie inteligibile din punct de vedere tehnic. Rolul avocatului este foarte important pentru că el transpune în limbaj juridic formularea transmisă de către expert astfel încât esența obiectivului admis de judecător să fie înțeleasă identic de către toți experții implicați într-un dosar.
O altă soluție ar fi ca expertul numit să poată propune clarificări și reformulări ale obiectivelor dacă este cazul.
Dacă aceste soluții nu sunt adoptate, este posibil ca la unele expertize să nu se poată da un răspuns. Tendința de a răspunde la orice se cere, de frica amenzilor sau din dorința de a încasa onorariul, nu reprezintă o soluție acceptabilă pentru că, de fapt, este extrem de dăunătoare alimentând iluzia că orice poate fi făcut oricum.
Ne revedem mâine cu noi episoade „Veridice din Evaluare”!
—————-
Despre „Veridice din evaluare”
Veridice din evaluare prezintă succint aspecte care descriu activitatea de evaluare a bunurilor din România. În fiecare săptămână, marți-miercuri-joi, publicăm pe rețelele de socializare noi teme din evaluare. Fiecare episod în formă extinsă este publicat pe veridio.ro.