Veridice 221: Criza forței de muncă din România în 2019

Companiile din România au resimțit din plin anul trecut deficitul forței de muncă disponibilă și calificată. Ce sa va întâmpla în 2019, vom constata noi blocaje și zero soluții?

Anul trecut 72% dintre angajatorii din România au declarat că se confruntă cu această problemă. Din păcate, nu vedem să existe un interes din partea statului în a lua măsuri în sistemul de educație pentru formarea abilităților necesare pieței muncii.

Mai grav este că în același timp companiile și organizațiile private se confruntă și cu concurența neloială a statului tradusă prin salarii mai mari și, în anumite cazuri, performanță profesională redusă cerută la ocuparea posturilor bugetare.

Este adevărat că există o diferență majoră la angajare: la stat, de cele mai multe ori, e de ajuns să cunoști pe cineva pentru a obține un job bine plătit; la privat, chiar dacă știi pe cineva, trebuie să ai cunoștințe și rezultate pentru a obține un job care în timp poate deveni și „bine plătit”.

Nu se opune nimeni creșterii salariilor cât timp și performanța muncii personalului bugetar este pe măsura veniturilor obținute. Privații nu pot concura cu statul pentru că ei își pot plăti angajații doar din valoarea adăugată pe care oamenii o produc. Angajatorul numit stat are de puține ori criterii de performanță și eficiență, cu atât mai puțin grija plusvalorii.

Bineînțeles, ar mai fi și responsabilitatea statului față de exodul continuu al forței de muncă în străinătate – 4 milioane de români care lucrează productiv și plătesc taxe în afară țării. Iar un studiu recent arată că mai bine de jumătate dintre români ar pleaca să lucreze peste hotare. Prin urmare, dacă nu se schimbă nimic, exodul va continua și anul acesta.

Dintre toate potențialele neajunsuri din economie anticipate pentru 2019, deficitul forței de muncă este o certitudine încă din 2018. Poate ne trezim măcar în al doisprezecelea ceas.

Citește Analiza Veridio care stă la baza acestui material (click aici).

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.

Veridice Episodul 221 | 22.01.2019
Marți | 18:30 | Digi24
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: