COMUNICAT DE PRESA – Unele companii la care statul este acționar minoritar riscă naționalizarea

 • Un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Energiei, aflat în dezbatere publică pe site-ul instituției, riscă să deterioreze semnificativ mediul de afaceri din România;
 • Propunerea Guvernului de majorare a capitalului social în companiile la care statul este acționar cu valoarea actuală, de piață, a terenurilor, fără a se menționa clar și cum se calculează numărul de acțiuni care îi revin în urma evaluării terenurilor, poate transforma participația statului dintr-una minoritară într-una majoritară. Riscul naționalizării este, așadar, evident;
 • În această situație sunt toate companiile la care statul deține pachete de acțiuni și care au amânat, din diverse motive, majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor dobândite.

 

Propunerea Guvernului de schimbare a regulii de evaluare a terenurilor deținute de societățile la care statul este acționar poate introduce grave distorsiuni în structura acționariatului acestor companii. Actualul proiect de hotărâre de guvern, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Energiei, (http://energie.gov.ro/wp-content/uploads/2017/05/TERENURI-MAJORARE-CAPITAL.-HG.pdf și http://energie.gov.ro/wp-content/uploads/2017/05/TERENURI-MAJORARE-DGSC-mod.-CRIS-AURA.-fara-track.pdf), conține o serie de neclarități din punct de vedere tehnic, care vor conduce la dificultăți în aplicare.

Prima neclaritate se referă la modalitatea de majorare a capitalului social cu valoarea terenurilor deținute. Proiectul Ministerului Energiei nu precizează cum se calculează numărul de acțiuni care îi revin statului în urma evaluării unui teren, la valoarea nominală sau la valoarea de piață (sau macar la nivelul valorii capitalului propriu, daca acesta este mai mare decta capitalul social), ceea ce poate schimba fundamental calitatea sa de acționar.

                  „Corect ar fi ca statul să dobândească acțiuni la valoarea lor de piață, iar în urma valorificării lor, ar trebui să obțină exact valoarea de piață a terenului. În caz contrar, dacă se ține cont de valoarea nominală a acțiunilor, statul poate deveni, in mod nefiresc, dintr-un acționar minoritar într-unul majoritar”, a declarat Adrian Vascu, senior partner al companiei de evaluare și consultanță de afaceri Veridio.

 

Să luam un exemplu:

 

Capital social 10.000.000 lei
Valoare nominală acțiune 10 lei
Număr acțiuni 1.000.000
Structură acționariat
Stat 35%
Privați 65%
Valoare de piață acțiune 100 lei
Valoare de piață teren 4.000.000 lei

 

Scenariul 1: Statul dobândește acțiuni la valoarea nominală

 

Număr acțiuni stat- vechi 350.000
Număr acțiuni privat 650.000
Număr acțiuni stat – noi 400.000
Număr total acțiuni 1.400.000
Capital social majorat 14.000.000  lei
Repartizare acțiuni Număr Procent
Stat 750.000 54%
Privat 650.000 46%

 

Scenariul 2: Statul dobândește acțiuni la valoarea lor de piață

 

Număr acțiuni stat- vechi 350.000
Număr acțiuni privat 650.000
Număr acțiuni stat – noi 40.000
Număr total acțiuni 1.040.000
Capital social majorat 10.400.000  lei
Repartizare acțiuni Număr Procent
Stat 390.000 38%
Privat 650.000 63%

 

Se observă că rezultatul în cele două scenarii este fundamental diferit. În primul din ele, statul, care deținea 35%, devine acționar majoritar, cu 54%, față de al doilea scenariu, în care cota de participare a statului crește de la 35% la 38%.

                  „În concluzie, scenariul corect este al doilea. Statul dobândește acțiuni la valoarea lor de piață, pe care dacă le valorifică, ar trebui să obțină exact valoarea de piață a terenului aportat. Dacă nu se întâmplă așa, atunci în scenariul 1, statul va aduce un aport de 4 milioane lei și va putea să valorifice la aceeași dată acțiunile dobândite cu 40 milioane lei”, a declarat Adrian Vascu, senior partner al companiei de evaluare și consultanță de afaceri Veridio.

 

A doua neclaritate din conținutul proiectului de pe site-ul Ministerului Energiei se referă la data evaluării terenului.

                  „Raportul de evaluare ar trebui să aibă data evaluării în cele 90 de zile dinaintea majorării capitalului social. Așa cum este acum formulat, rezultă că raportul de evaluare trebuie realizat în cele 90 de zile, dar nu se precizează la ce dată este valabil rezultatul evaluării. Pentru a nu mai exista neclarități, trebuie făcută precizarea că data evaluării se află în intervalul de 90 de zile. Dacă va fi făcută această precizare, va rezulta și că data raportului de evaluare va fi în intervalul celor 90 de zile, fiindcă data raportului este ulterioară datei evaluării”, explică Adrian Vascu, senior partner al companiei de evaluare și consultanță de afaceri Veridio.

 

 

Pentru mai multe detalii despre opinia Veridio pe această temă, vă rugam să consultați linkul https://www.veridio.ro/majorarea-capitalului-social-de-catre-stat-cu-valoarea-terenurilor/ din cadrul Analizelor Veridio (www.veridio.ro)

 

 

 

Despre Veridio

Veridio este o companie de consultanță specializată în evaluări de societăți comerciale, proprietăți imobiliare, active necorporale și verificări de rapoarte de evaluare. Compania, înființată în anul 2015, îl are ca Senior Partner pe Adrian Vascu, președinte ANEVAR între anii 2008-2009 și 2014-2015. Adrian Vascu a coordonat departamentul de evaluare al KPMG România între anii 2008 – 2014 și are o experiență în evaluare de peste 24 de ani. Echipa Veridio oferă servicii de evaluare premium, îmbinând experiența de pe piața națională a evaluării cu experiența din companiile internaționale de consultanță unde și-au desfășurat activitatea cea mai mare parte dintre membrii echipei.

3 thoughts on “COMUNICAT DE PRESA – Unele companii la care statul este acționar minoritar riscă naționalizarea

 • 1. Majorarea capitalului social (cazul Nuclearelectrica) se face cu acordarea dreptului de preferinta celorlalti actionari – asadar, primul scenariu este posibil doar in eventualitatea in care doar statul primeste actiuni si ceilalti actionari nu isi exercita drepturile.
  2. Referitor la al doilea scenariu, ce se intampla cand valoarea de piata a actiunii este sub valoarea nominala?
  pret piata: 5 lei, nr. actiuni stat noi: 800.000, nr. total actiuni: 1.800.000, stat: 1.150.000 – 63,88%, privat: 650.000 -36,12%

  • 1. Cred ca si in al doilea scenariu ar trebui sa functioneze dreptul de preferinta. Corect este insa ca actiunile dobandite sa fie la valoarea lor de la momentul majorarii.
   2. In cazul in care activul net (capitalul propriu) sau valoarea de piata sunt sub nivelul capitalului social, probabil ca varianta de majorare va fi pe baza scenariului 1.
   Va multumesc.
   Adrian Vascu

   • Nu cunosc cazuri in care majorarea de capital sa se fi facut la valoarea de piata (vorbind de societatile listate pe piata de capital). Valoarea de piata nu reprezinta decat perceptia pietei (a investitorilor). Corect ar fi valoarea companiei (data de un raport de evaluare) si ma indoiesc ca statul va dispune rapoarte de evaluare pentru societatile aflate in portofoliu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: