Veridice 202: Cluj-Napoca cea mai transparentă piață imobiliară din România

Vorbim astăzi despre importanța diferenței dintre prețurile cerute și cele efectiv tranzacționate.

Știm că a crescut prețul cerut pe metru pătrat, însă nu știm ce s-a întâmplat cu prețul real de vânzare, cu o singură excepție astăzi în România: Cluj-Napoca.

Cea mai transparentă piață imobiliară din țară a atins în 2017 pragul de 600 milioane de euro, 30% din această valoare fiind achiziții finanțate prin credite bancare.

Capitala Transilvaniei a reușit să atragă și în 2017 cumpărători din mai toate județele țării (29%) și chiar din afara țării (2%). În topul județelor de proveniență ale cumpărătorilor se găsesc cele mai apropiate de Cluj, precum Bistrița Năsăud, Maramureș, Sălaj, Alba, Mureș și Satu Mare.

Apartamentele au reprezentat peste 60% din totalul tranzacțiilor, 20% au fost cumpărate prin credit bancar. Prețul mediu pe metru pătrat efectiv tranzacționat a crescut în 2017 cu peste 20% față de anul precedent, depășind pragul de 1200 euro.

Este important de reținut faptul că prețul variază destul de mult în funcție de zona, tipul și starea proprietății. Studiați cu atenție înainte de a lua o decizie.

Două cartiere stabilesc extremele prețului pe metru pătrat la 863 și respectiv 1.367 euro, în timp ce un alt treilea cartier înregistrează recordul la capitolul volum și valoare a tranzacțiilor:

  • Cartier Bulgaria: 863 euro / mp (65 tranzacții)
  • Cartier Gheorgheni: 1.367 euro / mp (642 tranzacții)
  • Cartier Mănăștur: 1.210 euro / mp (1.054 tranzacții)

Ghidul Trazactiilor Imobiliare 2017 din Cluj-Napoca - Evolutia pe tipologia trazactiilor

Cu 40% a crescut piața pentru alte proprietăți (20% din total), în 2017 fiind tranzacționate imobile mari de tip office sau industrial în valoarea de 123 mil. EUR (74% finanțate prin credite bancare).

În 2017, pe segmentul achizițiilor prin finanțare bancară, clienții corporate au depășit cu 16 mil. EUR persoanele fizice (90 mil. EUR alte proprietăți vs. 74 mil. EUR apartamente).

Suprafața totală de teren tranzacționată în 2017 este dublă față de anul precedent, 30% fiind concetrată în trei cartiere ale orașului (Borhanci, Mănăștur și Iris), în timp ce 35% a vizat terenuri de tip extravilan sau agricol. Ceea ce înseamnă că toate celelalte 16 cartiere însumate au reprezentat doar 15% din total. Prin urmare, constatăm că există un interes sporit din partea dezvoltatorilor imobiliari pentru expansiune.

Pentru a citi întregul studiu, vă invităm să răsfoiți Ediția a V-a Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare din Cluj-Napoca 2017.

Evoluția pieței imobiliare confirmă creșterea economică din Cluj-Napoca. În ultimii patru ani, PIB-ul județului Cluj a crescut cu peste 60% iar salariul mediu în zonă a trecut de 3000 de lei, depășind media națională.

Despre evoluția puterii de cumpărare în zona imobiliară din România, discutăm săptămâna viitoare la Digi24, marți, 18:30 (vezi următorul episod). Ca și în cazul episodului de astăzi, vom publica pe website materialul integral și informații suplimentare.

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.

Veridice Episodul 202 | 21.08.2018
Marți | 18:30 | Digi24
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: