Când vine vorba despre achizițiile imobiliare, vorbim prea mult despre prețuri și prea puțin despre valoarea cumpărată. Același preț poate fi prea mare sau prea mic în funcție de valoarea la care raportăm cifrele.
Însă valoarea reală nu este întotdeauna vizibilă. Sub o tencuială proaspătă se poate ascunde o instație electrică periculoasă, în spatele unei faianțe luxoase – o instalație sanitară făcută greșit, iar în spatele unei plăci de beton nou, o formulă slabă de rezistență.
Și totuși, cum ne dăm seama dacă un imobil merită cumpărat? Ei bine, trebuie să avem o listă de întrebări, să ne asigurăm că răspunsurile primite sunt reale și chiar să luăm cu noi la vizionare specialiști care vor identifica imediat eventuale probleme.
Primul element important vizează durabilitatea casei sau blocului, lucruri precum anul construcției, fundația și structura.
Evaluare casei – Durabilitate:
- an construcție
- fundația
- structura
- compartimentarea
Al doilea element ține de mentenanța clădirii – starea tencuielii, existența izolării, dacă acoperișul sau subsolul au probleme și cât de grave.
Evaluare casei – Mentenanță:
- tencuiala
- izolația
- acoperișul
- subsolul
Al treilea element este interiorul imobilului, respectiv suprafața totală, împărțirea spațiilor, starea pereților, pardoselilor și tâmplăriei.
Evaluare casei – Interior:
- suprafața
- împărțirea spațiilor
- pereți, pardoseli, tâmplărie
Al patrulea element vizează instalațiile de apă, canalizare, electricitate, gaz și cablu. Cât de vechi sunt, din ce materiale sunt realizate și în ce stare de funcționare sunt.
Evaluare casei – Instalații:
- apă și canalizare
- electricitate și gaze
- cablu tel/net/tv
- vechime, materiale, stare curentă
Apoi urmează elementul zonei – distanța față de centru, de mijloace de transport în comun și față de arterele principale de circulație din oraș. Contează și înălțimea construcțiilor din jur, disponibilitatea locurilor de parcare și existența spațiilor verzi.
Evaluare casei – Zona:
- distanță față de centru
- transport în comun
- artere principale
- locuri de parcare
- spații verzi
Citește studiul Veridio: Ghidul Tranzacțiilor Imobiliare din Cluj-Napoca, Ediția a VI-a
Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.
Veridice Episodul 3.01 | 03.09.2019
Marți | 18:30 | Digi24
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio