Ce-are impozitul pe clădiri cu valoarea de piaţă?

Decât multe legi proaste, mai bine mai puține şi mai bune!

În plină vară fierbinte, după tensiuni politice care au dus la schimbarea Guvernului, mediul de business autohton este din nou tulburat de un val de anunţuri oficiale care numai bine nu fac afacerilor. Nu a fost suficient ping-pongul scenariilor de primăvară despre impozitarea gospodăriilor, introducerea unei cote unice şi o cascadă de reduceri sau scutiri de impozite, într-o perioadă în care banii colectaţi de Fisc produc ecouri tot mai adânci atunci când pică în vistieria statului. Acum, este testată rezistenţa nervoasă a patronilor pe tema unui nou pachet de măsuri fiscale, care reprezintă, de fapt, o nouă viziune fiscală şi economică. Dar nu numai guvernanţii arată o indiferenţă evidentă la adresa celor care duc în spate economia, ci şi parlamentarii, care parcă şi-au propus să câştige titlul de sabotori ai mediului de afaceri.

Nu, managerii de companii, antreprenorii şi investitorii nu îşi doresc schimbări frecvente în sistemul de taxe şi impozite, chiar dacă, până acum, toate au fost propuneri care au testat reacţia marilor şi micilor contribuabili. Contribuabilii nu vor să afle, cu şase luni înainte de un an nou, că în 2018, Codul fiscal ar putea să prevadă ca impozitarea clădirilor nerezidenţiale deţinute atât de persoanele fizice, cât și de persoanele juridice să se facă la valoarea de piaţă a imobilului. Da, aţi citit bine! Știți ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că se presupune că există o piață pentru tranzacțiile doar cu clădiri. Dar… există o asemenea piață? Răspunsul este categoric NU. În România, clădirile nu se vând pur și simplu, ca și cum ai comercializa un kilogram de roșii sau de cartofi de pe tarabă, ci împreună cu terenul pe care se află. Din această perspectivă, profesional vorbind, ansamblul de „teren + clădire” se numește proprietate imobiliară, pentru transferul cărora există într-adevăr piață. Și valoare de piață. Dar să fie clar! Nu există valoare de piață doar pentru clădire. Mergând mai departe în Codul fiscal actual, vedem că în continuare, terenurile sunt impozitate distinct față de clădiri, și într-o manieră care nu are legătură cu prețurile de tranzacționare ale terenurilor. Astfel, dacă se intenționează ca proprietățile imobiliare și nu doar clădirile să fie impozitate în România la „valoarea de piață” a acestora, ideea este posibilă teoretic, dar nu și tehnic. Adică, necesită modificări de substanță ale Codului fiscal și ale procedurilor actuale.

Rămânem fideli ideii de a crea valoarea, de a o recunoaște și de a o potența. E bine ca opinia publică, publicul avizat, dar și cititorii care ajung pe această pagină să rămână totuși cu ceva pozitiv după ce vor fi petrecut câteva minute din timpul lor prețios pentru a zăbovi asupra opiniilor, analizelor şi studiilor noastre.

De exemplu, să rămână cu informaţia că valoarea de piață este suma estimată pentru care un activ sau o datorie ar putea fi schimbat(ă) la data evaluării, între un cumpărător hotărât și un vânzător hotărât, într-o tranzacție nepărtinitoare, după un marketing adecvat și în care părțile au acționat fiecare în cunoștință de cauză, prudent și fără constrângere.

Nu o spunem noi, cei de la Veridio, ci așa reiese din Standardele de evaluare a bunurilor 2017. Iar dacă mesajul nostru ajunge și la cei care au iniţiative legislative, cu atât mai bine, pentru că altfel pot apărea acte normative inaplicabile şi necorelate cu prevederile legale existente. Degeaba specialiştii din Ministerul Finanțelor Publice cunosc aspctele tehnice, dacă politicul decide trecând peste opinia acestora!

Atragem atenţia asupra pericolului generat de inițiative legislative transformate în legi, care nu sunt analizate și din punct de vedere al implementării. Și propunem un principiu: „Decât multe legi proaste, mai bine mai puține şi mai bune!”

Vă transmitem pe această cale că rămânem un partener de discuții bine intenționat, bine documentat și profesionist, care își poate susține oricând punctul de vedere, pentru a păstra claritatea și predictibilitatea necesare mediului de afaceri.

One thought on “Ce-are impozitul pe clădiri cu valoarea de piaţă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: