Un bun imobil nu are o valoare unică. O proprietate imobiliară poate avea valori diferite în funcție de tipul valorii estimate, de scopul evaluării și alți factori specifici.
Pe larg…
Chiar dacă pare la o primă vedere greu de crezut, se întâmplă de exemplu ca unele imobile, cum sunt spațiile comerciale la parter de bloc ale unor firme, să aibă valori diferite pentru impozitare sau pentru garantarea împrumuturilor.
Explicația în acest caz este dată de faptul că diferența între cele două valori provine din aportul valorii terenului asupra valorii proprietății. Altfel spus, pentru estimarea valorii impozabile a unei clădiri, conform reglementărilor în vigoare începând cu anul 2016, estimarea acesteia se face fără a se ține seama de aportul terenului. Din acest motiv, de regulă, valoarea impozabilă a unui spațiu comercial este mai mică decât valoarea de piață a acestuia.
Un alt exemplu îl reprezintă diferența care poate apărea când se estimează valoarea de piață și valoarea de lichidare a aceleiași proprietăți. Având în vedere că una dintre diferențele esențiale dintre cele două tipuri de valori este timpul în care proprietatea este supusă promovării pe piață, mai redus pentru valoarea de lichidare, rezultă că valoarea de lichidare are ca nivel maxim valoarea de piață, deși în majoritatea situațiilor aceasta se situează la un nivel inferior valorii de piață.
Ne revedem mâine cu un nou episod din serialul „Veridice din Evaluare”!
—————-
Despre „Veridice din evaluare”
Veridice din evaluare prezintă succint aspecte care descriu activitatea de evaluare a bunurilor din România. În fiecare săptămână, marți-miercuri-joi, publicăm pe rețelele de socializare noi teme din evaluare. Fiecare episod în formă extinsă este publicat pe veridio.ro.