Autor Adrian Vascu
Aseară înspre miez de noapte s-a anunțat că au fost aprobate normele noi. Vorba vine noi, pentru că nu au schimbat mare lucru în ce privește impozitele pe clădiri, și pentru că erau publicate de multă vreme în varianta draft. Oricum, până la aprobarea lor, tot noi erau.
De fapt ce s-a schimbat?
- S-a îndreptat o eroare din exemplul de calcul în cazul terenurilor.
- S-a adus o completare în cazul utilizării mixte. Esența ei se deducea și din forma anterioară a normelor.
- S-au mai făcut mici modificări care nu erau necesare și care au reprezentat de fapt un pas înapoi față de forma inițială. Din păcate.
Astfel, modificarea de la pct 1 era strict necesară.
Modificările de la pct 3 nu le voi discuta acum. Avem alte lucruri importante de precizat în loc să criticăm, ceea ce pe bună dreptate va trebui criticat. Dar toate la timpul lor.
Modificarea de la pct 2, de fapt definește utilitățile (energie, gaze, apă și cheltuieli întreținere) și spune că acolo unde cheltuielile sunt plătite de către persoana fizica (proprietar al clădirii) utilizarea rămâne rezidențială. DAR. Să reținem că această regulă se aplică doar în situațiile în care ” suprafețele folosite în scop rezidențial și cele folosite în scop nerezidențial nu pot fi evidențiate distinct”. În toate celelalte situații (când s-a declarat o cameră sau o suprafață în mp sau o suprafață în procente) această regulă nu se aplică și rămânem pe cele cunoscute până în prezent.
Așadar nimic altceva special legat de utilizarea mixtă, care a încurcat cel mai tare lucrurile prin includerea în Noul Cod Fiscal, și în bună măsură din cauza căreia se tot discuta de amânarea termenului de depunere al declarațiilor, care este stabilit de către codul fiscal la 31 martie 2016.
Se va modifica acest termen sau nu? Voi prezenta mai târziu câteva considerații legate de acest aspect.
Până atunci toți contribuabilii care se găsesc într-una dintre situațiile prevăzute de codul fiscal, care le dă dreptul sa solicite raport de evaluare pentru determinarea valorii impozabile, să se grăbească pentru că timpul trece fără milă. Cu cât se vor încadra în actualul termen legal cu atât nu își vor consuma nici un fel de risc.
Iar dacă nu ați găsit evaluator vă rog să consultați lista cu evaluatorii autorizați disponibili pentru a realiza rapoarte de evaluare pentru impozitare, listă aflată și actualizată permanent pe www.anevar.ro