A fi autentic pare o strategie depășită într-o lume a comparației non-stop facilitată de rețelele de socializare. Până și a fi diferit sau original au devenit concepte captive unor rețete înguste, prefabricate și cât se poate de superficiale. Cu toate acestea, avem nevoie mai mult ca oricând de autentic.
Ne confruntăm cu multe probleme complexe. Poate că seamănă cu ale altora, dar nu sunt întocmai aceleași. Pentru rezolvarea lor avem nevoie de oameni care gândesc cu adevărat original. Oameni care, deși înțeleg de ce și cum procedează unii și alții, formulează soluții croite pe specificul situației locale. Oameni care nu copiază indistinct modelele altora, ci sunt capabili de a concepe idei inovatoare, eficiente și personalizate fiecărui caz în parte.
Despre a fi autentic
Context actual:
- Probleme complexe
- Specific local
=> nevoie de soluții originale
idei inovatoare, eficiente, personalizate
Din păcate sistemele educaționale nu prioritizează gândirea critică, autonomă și originală. Se păstrează sfințenia normelor de urmat, fie că slujesc sau nu interesului copiilor. Se încurajează memorarea, docilitatea și alte abilități de a obține și păstra grațiile profesorilor, fără niciun beneficiu semnificativ în evoluția copiilor.
Despre a fi autentic
Context educațional:
- Nu se prioritizează gândirea
critică, autonomă și originală - Se păstrează normele de urmat
memorarea, docilitatea, grațiile profesorilor
Cu siguranță, ca în orice sistem, există și dascăli prin vocație care devin oaze de inspirație și dezvoltare pentru copii. Însă, în afara acestor spații minunate, constatăm un climat majoritar deșertic în creativitate, inovație sau alte abilități esențiale celor tineri. Talentul adevărat este rar. Noi, societatea, nu ne permitem să-l ratăm. Pentru binele nostru, al tuturor, ar fi benefic să ne asigurăm că niciun diamant nu rămâne neșlefuit în anii de școală.
Despre a fi autentic
Excepțiile:
- Dascăli prin vocație
sursă de inspirație și dezvoltare
Majoritatea:
- Lipsă creativitate, inovație
și alte abilități esențiale
Mulți copii și tineri sunt consumați de comparațiile sociale. Ce a postat Ionescu, din ce loc, în ce unghi, alături de ce „prieteni”. Ce brand-uri purta, ce trend-uri își permite și cât de cool pare stilul său de viață. Se consumă toată energia pe lucruri care nu au nicio valoare în realitate. Nici pentru ei, nici pentru viitorul lor și cu atât mai puțin pentru societate.
Despre a fi autentic
Comparații toxice:
- Cine + ce a postat
- Din ce loc + unghi
- Alături de cine
- Cu ce brand-uri + trend-uri
Însă de ce se întâmplă așa? Unde și cum au învățat că cea mai importantă utilizare a capacităților lor este comparația cu alții? De ce aleg să copieze în loc să inventeze? Le-am oferit suficiente dovezi că a fi original – autentic tu însuți – este cea mai bună strategie? Ne-am asigurat că înțeleg cum micile sau marile diferențe față de ceilalți sunt poate cele mai valoroase trăsături pe care le au?
Despre a fi autentic
Cauze:
- De ce se compară?
- Unde au învățat asta?
- De ce copiază și nu inovează?
- Le-am arătat importanța autenticității?
- Au înțeles cum diferențele îi fac mai valoroși?
A fi autentic într-o lume dominată de noile tehnologii devine esențial. Calapoadele vechi nu mai sunt de actualitate. Viitorul va crea cu totul alte structuri în care memorarea, docilitatea sau repetiția blochează succesul. Degeaba poți memora volume întregi de comentarii literare dacă nu poți sintetiza critic un document complex de câteva zeci de pagini sau un video tehnic de 15 sau 150 de minute.
Despre a fi autentic
Importanță:
- Esențial în contextul noilor tehnologii
- Calapoadele vechi sunt depășite
- Structurile viitorului cer alte abilități
- Memorarea, docilitatea sau repetiția
blochează succesul
A fi autentic înseamnă să mergi pe drumul tău. Dacă este bătătorit, să-l duci și mai departe. Dacă nu există, să nu eziți să-l începi chiar tu. A fi autentic înseamnă că poți identifica corect o problemă și formula o soluție eficientă. Nu pentru că vecinul face sau nu așa sau altfel. Ci pentru că este cea mai bună posibilă pentru situația dată. A fi autentic înseamnă că NU cumperi ceea ce este la modă, ci investești în a crea servicii și produse care fac viața altora mai bună.
Despre a fi autentic
- Mergi pe drumul tău
- Identifici probleme și
formulezi propriile soluții - Nu consumi tendințe,
ci creezi servicii/produse
care fac viața altora mai bună
A fi autentic înseamnă că NU postezi pe rețelele sociale ceea ce vezi la alții că obține aprecieri, următoritori și atenție de tot felul. Ci că folosești social media pentru a revoluționa domenii, teme și meserii, pentru a transmite mesaje importante care vor schimba lumea în bine. Altfel spus, nu te lași pe tine consumat de rețele, ci tu le folosești pentru a-ți transforma potențialul în realitate, pentru a-ți îndeplini misiunea și pentru a-ți lăsa amprenta în istoria omenirii.
Despre a fi autentic
- Nu postezi ca alții pentru aprecieri
- Postezi pentru a revoluționa
domenii, teme și meserii(!) nu te lași consumat de rețele
ci tu le folosești pentru a face o diferență
A fi autentic este natural cu condiția că nu suprimăm originalitatea pe drum. Dimpotrivă, s-o găzduim cu atenție și dedicație. Să-i oferim disciplină, perseverență și un sistem de valori reale. Să nu încurajăm niciodată „minima rezistență” și întotdeauna să valorificăm diversitatea de gândire, opinie și acțiune.
Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!
—
Provocările prezentului:
- Echilibrul meritocrației
- Puțin bine nu e bun. Meritocrația la Stat
- Ecuația meritocrației
- Cum ne pierdem sau câștigăm viitorul
- Mediu neprietenos antreprenorilor
—
Leadership:
- Omul – ființă socială
- Cea mai bună utilizare a oamenilor
- Majoritatea tăcută
- Împăratul este gol
- Salvarea este în unitate
- Unii și alții. În gardă sau în gard.
- Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit
- Gândirea tribală
- Puterea consensului
- Comparația. Invidie sau Inspirație
- Echilibrul si dezechilibrul
- Clepsidra vieților noastre
—
Noul An: