În această perioadă de majoră discontinuitate și impredictibilitate ale vieții economice și sociale s-au acumulat multe semne de întrebare în mediul de afaceri ale căror răspunsuri sunt dificile, dacă nu chiar imposibile, uneori. Însă acest lucru nu ar trebui să ne oprească din realizarea unei analize care să permită construirea unor scenarii de lucru ca puncte de plecare pentru planurile de acțiune pe care trebuie să le propunem partenerilor noștri, angajaților, clienților, furnizorilor și finanțatorii noștri pentru a le (re)câștiga încrederea în potențialul afacerii noastre.
Viitorul are multe variabile și nu putem anticipa astăzi cum vor evolua fiecare dintre ele. Un lucru devine însă din ce în ce mai limpede: pentru majoritatea sectoarelor economice și pentru societate în ansamblul ei, nu putem conta pe reîntoarcerea la starea de dinanite de criză. Lumea va fi schimbată profund. Vor reuși doar cei capabili să se adapteze și să evolueze împreună cu lumea din jurul lor. Pentru asta însă, trebuie să începem să acționăm strategic încă de acum. Revenirea va fi mai lentă și costisitoare cu fiecare zi în care nu luăm măsurile care ne pot da cele mai bune șanse de supraviețuire în această perioadă.
Despre Analiza Veridio
Am selectat 60 de tipuri de afaceri din România pentru care am identificat punctul de pornire la apariția crizei, selectând culoarea care reprezintă stadiul domeniului la debutul pandemiei în România (martie). Lista nu este exhaustivă și poate fi modificată.
Prima parte din Analiza Veridio conține fișe de analiză pentru 8 domenii: HoReCa, comerț cu produse non alimentare, saloane de cosmetică și frizerii, stomatologie, comerț cu produse alimentare și de larg consum, complex comercial tip mall și spații de birouri, show-room-uri și service-uri auto, organizatori de evenimente.
Printre ele se regăsesc și primele 5 domenii de activitate conform numărului de solicitări ale (hoteluri, resturante și baruri, comerț cu produse non alimentare, saloane de cosmetică și frizerie, cabinete de stomatologie).
Nivelul de afectare a diferitelor domenii de afaceri l-am reprezentat cu următoarele culori:
Ipoteza de lucru în realizarea fișelor de analiză:
- Am considerat că începutul crizei este sfârșitul lunii martie 2020.
- Perioada luată în calcul este anul 2020, segmentare pe următoarele trei trimestre, două scenarii – unul pesimist, altul optimist (detalii în prezentare).
- Principalul element este factorul timp, respectiv momentul în care se vor ridica restricțiile privind distanțarea socială.
- Aceasta analiză nu este una exhaustivă ci reprezintă ceea ce numim “expert opinion” pe baza informațiilor pe care le deținem în acest moment corespunzătoare fiecărui tip de afaceri analizate, confirmate cu firme care activează în domeniile analizate.
Rolul analizei este de a prezenta o imagine de ansamblu pentru fiecare domeniu selectat și să determine un prim pas în crearea unui plan de acțiune eficient. Acest prim pas este realizarea unei autoanalize a companiei urmată, de la caz la caz, de o analiză mai extinsă în vederea realizării unui plan de măsuri concrete pentru următoarele 6-9 luni.
Cele 5 întrebări pentru realizarea autoanalizei sunt (detalii aici):
- Clientela dinaintea crizei se va regăsi și în clientela post criză? Vor apărea noi clienți în timp ce se vor pierde o parte dintre clienții tradiționali?
- Mai este justificată existența business-ului? Cum redefinesc misiunea companiei?
- Care sunt primele trei acțiuni de intreprins pe termen scurt pentru supraviețuire?
- Cum va fi revenirea ”de la boxe”? Care va fi structura afacerii la acel moment. Dar mediul concurențial direct?
- Cum o duc în acest moment partenerii mei (stakeholders: salariații, furnizorii, finanțatorii, managementul etc.)?
Citește Analiza Veridio Partea I
Vor urma noi fișe de analiză.
Autori: Adrian Vascu și Speranța Munteanu
—–
Citește mai mult despre soluții economice în vremea pandemiei:
- Puncte Cheie din Analiza Afacerii https://bit.ly/2xFZjHf
- Supraviețuire Economică (3) https://bit.ly/2RFidEF
- Supraviețuire Economică (2) https://bit.ly/3c8geR2
- Supraviețuire Economică (1) https://bit.ly/3azz837
- Investiții Urgente: https://bit.ly/3bkpscG
- Testul Solidarității https://bit.ly/33yFi0I
- Virusarea Economiei: https://bit.ly/2UdfEdu
- Sfaturi pentru Evaluatori: https://bit.ly/2IXtCed
4 thoughts on “Analiza Veridio: „Semaforul” Economic (Partea I)”