Veridice 211: Achiziții legale de proprietăți în imobile construite ilegal

Ediţia de astăzi este dedicată achiziţiilor legale de proprietăți în clădiri construite ilegal, pe care unii oameni ajung să le facă fără să știe că au fost încălcate legi sau crezând că actele se vor „rezolva” până la urmă. Exact acest „se rezolvă” este problema.

Sunt câteva indicii care ar trebui să ridice semne de întrebare cu privire la normele în baza cărora a fost ridicat un imobil: este mult mai înalt ca majoritatea celor din jur, este ridicat pe terenul unui parc sau este lipit de o clădire istorică, nu există căi de acces suficient de generoase pentru manevrele unei mașini de pompieri, nu sunt locuri de parcare suficiente, este prea aproape de un alt imobil de lângă.

Şi de aici se ridică şi alte întrebări. Dacă un constructor nu a respectat prevederile legale, care să fie probabilitatea să fi respectat standardele tehnice în construcții? Poate că nu ni se par așa de importante aceste reguli urbanistice civilizate, însă ar trebui să fim foarte interesați de gradul de securitate și durabilitate pe care ni le oferă imobilul în care dorim să locuim.

În ultimii ani, deciziile instanțelor pentru demolarea construcțiilor ilegale au fost tot mai frecvente – fie că vorbim despre blocuri rezidențiale sau clădiri de birouri. Nerespectarea autorizațiilor de construcții sau obținerea acestora în mod ilegal au fost principalele cauze. Verificarea temeinică a documentelor cu ajutorul avocaților și notarilor devine astfel o plasă de siguranţă pentru cumpărător.

Singura opțiune de securizare a investițiilor imobiliare este o analiză riguroasă a documentelor pentru a ne asigura că nu vom rămâne mai târziu și fără casă, și fără bani.

Date recente arată că sunt în jur de 200.000 decizii de demolare parţială sau totală a unor clădiri construite ilegal. Toate sunt încă „în picioare”. Iar consecințele imobilelor ilegale nu se limitează la cei care le cumpără, ci păgubesc și pe cei care deja dețin proprietăți în proximitate.

De exemplu, atunci când pe o stradă de case încep să apară blocuri, fie ele și de înălțime redusă – dar construite ilegal, proprietățile imobiliare existente pierd din valoare de piață. Cu alte cuvinte, vânzătorul noului bloc adaugă profitului său câte puțin din valoarea caselor fiecărui vecin de pe acea stradă.

Pentru a evita deci toate acestea să ne amintim proverbul „să măsurăm de două ori și să tăiem o singură dată”!

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.

Veridice Episodul 211 | 30.10.2018
Marți | 18:30 | Digi24
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: