Veridice 421: 2021 este Anul Sensului

Anul trecut vorbeam despre noul tip de leadeship care ne poate ajuta să reinventăm companiile noastre și să transformăm slujbele din ceva ce suntem obligați să facem pentru a plăti facturile în ceva ce oferă sens vieților noastre și care contribuie la crearea unei societăți mai bune pentru noi toți.

 

 

Dacă anul 2020 a fost consumat de acomodarea dureroasă cu o nouă realitate impusă de pandemie, anul 2021 va fi anul reinventării normalității post-pandemie.

Trecut vs. Viitor

  • 2020 – Anul Pandemiei
    acomodarea la o realitate impusă de pandemie
  • 2021 – Anul Sensului
    reinventarea normalității post-pandemie

 

Prin urmare vă propun să fie anul în care căutăm și găsim sensul vieții noastre. Fie că vorbim despre felul în care ne trăim viața, domeniul sau modul în care muncim, fie prioritățile și valorile care vom decide să ne conducă cursul existenței – să ne asigurăm că toate acestea adaugă valoare autentică pentru noi și pentru cei din jurul nostru.

#Găsirea Sensului

  • Felul în care ne trăim viața
  • Domeniul/modul în care muncim
  • Prioritățile / valorile care ne conduc(!) adaugăm valoare pentru noi și
    pentru cei din jurul nostru.

 

În episoadele trecute am discutat despre cele patru maladii care distrug companiile: neimplicarea, dezorganizarea, dezinformarea și dezamăgirea oamenilor.

4 Maladii (ale companiilor)

1. Neimplicarea
2. Dezorganizarea
3. Dezinformarea
4. Dezamăgirea

Sursa: Fred Kofman, Revoluția Sensului (2018, Ed. Spandugino)

 

Am discutat despre paradoxul puterii – modul în care deținerea puterii modelează realitatea leaderilor și pericolele acesteia.

#Paradoxul Puterii

  • „Puterea corupe, iar puterea absolută
    corupe în mod absolut“ (Lord Acton)

Sursa: Fred Kofman, Revoluția Sensului (2018, Ed. Spandugino)

 

Am discutat despre cei patru piloni ai motivației intriseci: scopul, principiile, oamenii și autonomia. Astăzi vom începe discuția despre Cultura Organizațiilor în care lucrăm.

#Motivarea Oamenilor

4 Piloni (motivația intrisecă)

  1. Scopul
  2. Principiile
  3. Oamenii
  4. Autonomia

Sursa: Fred Kofman, Revoluția Sensului (2018, Ed. Spandugino)

 

Să luăm exemplul acelor imagini în care pasagerii unui avion au fost opriți să urce sau au fost scoși cu forța din avioane deși plătiseră pentru locurile lor. De ce? Pentru că acea companie vânduse mai multe bilete decât locurile fizic disponibile, toți pasagerii s-au prezentat la timp și nimeni n-a fost dispus să accepte amânarea deplasării.

 

V-ați întrebat vreodată ce anume a determinat personalul acelor companii să recurgă la astfel de soluții violente? Cu siguranță mai erau multe alte variante creative de a remedia situația. În cartea „Revoluția Sensului” este prezentat modul în care o cultură organizațională disfuncțională conduce la comportamente aberante de acest fel. Atunci când respectarea regulilor înguste și frica de reacția șefilor sunt premiate în detrimentul deciziilor pertinente, autonomiei și responsabilității individuale față de „câștigul echipei” per total… creăm premizele comportamentelor aberante.

Cultură disfuncțională

  • Reguli înguste, rigide
  • Frica de șefi (pedepse)
  • Abandonarea deciziilor pertinente,
    autonomiei, responsabilității individuale

Sursa: Fred Kofman, Revoluția Sensului (2018, Ed. Spandugino)

 

De ce nu s-au gândit acei angajați la dreptul omului de a fi acolo? Nu au realizat absurdul deciziilor pe care le luau împotriva lui? Nici la potențialul de viralizare al imaginilor șocante? În situația reală amintită anterior, întâmplată în SUA, rezultatul a fost că CEO-ul companiei a fost chemat să dea explicații în fața Congresului. Iar acțiunile companiei au scăzut cu 4,3%, respectiv 950 de milioane de dolari.

Decizii Inexplicabile:

  • Dreptatea omului brutalizat
  • Absurditatea folosirii violenței
  • Lovitura de imagine

Consecințe:

  • CEO chemat să dea explicații Congresului
  • Scăderea valorii acțiunilor cu 4,3%
    (pierderea a 950 mil. USD)

Sursa: Fred Kofman, Revoluția Sensului (2018, Ed. Spandugino)

 

Cultura organizațională este definită ca fiind ansamblul de convingeri ale oamenilor, centrate pe „ceea ce prețuim și pe cum facem lucrurile aici”. Aceste valori și norme impun așteptări privitoare la „ce trebuie să gândească, spună și facă cineva pentru a fi unul dintre noi”. Desigur, cultura mai conține și limitele sau tabuurile – lucrurile pe care cineva nu le poate gândi, spune sau face dacă vrea să fie unul dintre noi.

Definiție Cultură

  • „ceea ce prețuim și pe cum facem lucrurile aici”
  • „ce trebuie să gândească, spună și facă cineva
    pentru a fi unul dintre noi”
  • „ lucrurile pe care cineva nu le poate gândi,
    spune sau face dacă vrea să fie unul dintre noi”

Sursa: Fred Kofman, Revoluția Sensului (2018, Ed. Spandugino)

 

O cultură organizațională eficientă vizează și remediază amenințări precum neimplicarea, dezorganizarea, dezinformarea și dezamăgirea oamenilor. Cultura asigură unitate în jurul unui scop nobil și a unor valori etice cu care oamenii se identifică și care devin premiza tuturor acțiunilor lor. Cultura armonizează așteptările și conduita angajaților. O cultură organizațională solidă reduce necesitatea sistemelor de control formal și oferă autonomia necesară pentru gestionarea cu succes a unor situații complexe, ambigue și într-o continuă schimbare.

O cultură eficientă asigură:

  • Remedii pentru cele 4 maladii
  • Unitate în jurul scopului + valorilor
  • Armonizează așteptările și conduita
  • Reduce necesitatea sistemelor de control

Sursa: Fred Kofman, Revoluția Sensului (2018, Ed. Spandugino)

 

Este, deci, cultura organizațională doar un concept definit de manualele de management? Sau este ceva real, viu, care ar fi benefic să existe în viața organizațiilor și pe baza căruia ar trebui să scrise noile manuale de management. Să reflectăm la această nouă perspectivă.

 

Ne oprim aici pentru astăzi. Săptămâna viitoare revenim cu noi detalii pe tema culturii organizaționale. Până atunci, ținem legătura pe pagina noastră de Facebook și în aplicația mobilă „Adrian Vascu” din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

 

Noul Leadership:

Impozitarea Clădirilor 2021:

Restructurare:

Fuziuni și Achiziții:

Citește și:

 

 

 

 

!NOU – AVA mobile app (search „Adrian Vascu”):

  • Android App: https://bit.ly/2Jf9rsL
  • iOS App: https://apple.co/2pNk27j

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.

Veridice Episodul 4.21 | 12.01.2021
Marți | 19:10 | Digi24
Cu Adrian Vascu, Senior Partner Veridio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: