Oare chiar crește impozitul pe sediile de firmă cu până la 2500%?

Autor Adrian Vascu

Cifrele mari și mai ales cele cu impact negativ fac știrile. Și senzația. Și de aceea se propagă foarte repede. Pe fondul actual al sensibilității generale date de evenimentele tragice din Colectiv, cred că știrile alarmiste cu impact colectiv trebuie explicate în toate detaliile. Vreau sa mă refer acum la acest procent de 2.500%. Ziarele titrează că „impozitul pe locuințele folosite ca sedii de firme va crește cu până la 2500% anul viitor”. Să le luăm pe rând:

1. Prevederea din codul fiscal se referă la clădirile nerezidențiale. Este o forțare a pune semn de egalitate între clădirile nerezidențiale aparținând persoanelor fizice și locuințele folosite ca sedii de firme.

2. Clădirile nerezidențiale aparținând persoanelor fizice se referă la: hoteluri, spații comerciale, mall-uri, benzinării etc. Pentru acestea impozitul s-a aliniat cu cel plătit de către persoanele juridice. S-a îndreptat o inechitate. Deci nu acum impozitul este prea mare. Până acum a fost nesemnificativ.

3. Sediile de firme și de PFA nu sunt considerate automat clădiri nerezidențiale. Codul fiscal prevede că doar în acele cazuri în care sediul este declarat cu activitate economică și cheltuielile cu utilitățile sunt deduse de către entitatea juridică, clădirea va fi tratată ca și clădire nerezidențială. Astfel, majoritatea apartamentelor în care sunt sedii de firme sau PFA-uri, vor putea rămâne la sistemul actual de impozitare ca locuință. Pâna la urmă acel apartament a fost construit cu structură de locuința și nu ar trebui să fie cu ușurință încadrat la clădire nerezidențială. Astfel vor fi doar excepții situațiile în care vor crește impozitele pentru apartamentele în care sunt sedii de firmă sau PFA.

4. Creșterea de pâna la 2500% e asociată cu nereevaluarea clădirii în ultimii 5 ani. Trebuie înteles că acești 5 ani în cazul persoanelor fizice se pot număra doar începând cu anul 2016. Deci în anul 2021 se va putea discuta de o eventuală creștere a cotei de impozitare, dacă nu este îndeplinită cerința reevaluării din ultimii 5 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: